Felhívás!

Orban: sem a PNL, sem a többi politikai párt nem fog támogatni egy Cioloş-kormányt

Orban: sem a PNL, sem a többi politikai párt nem fog támogatni egy Cioloş-kormányt Románia

Ludovic Orban képviselőházi elnök szerint Klaus Iohannis államfő blöffölt, amikor Dacian Cioloşt kérte fel a kormányalakításra, és egyetlen párt sem fog támogatni egy Cioloş-kormányt.

[reklam

“Sajnos az államfő tegnapi döntése inkább csak egy blöff, amely nem a válság megoldását szolgálja, ellenkezőleg, elnyújtja és elmélyíti a politikai és kormányválságot” – jelentette ki Orban a parlament épületében.

A képviselőház elnöke kifejtette, nem kételkedik az USR és vezetője, Dacian Cioloş jó szándékában, de amikor őt kérte fel kormányalakításra, Klaus Iohannis államfő nem tett eleget azon alkotmányos kötelességének, hogy olyan miniszterelnök-jelöltet nevesítsen, akinek esélye van megszerezni a parlament támogatását.

“Sem a PNL jelenlegi vezetése, sem a többi politikai párt nem fog támogatni egy Cioloş-kormányt” – jelentette ki Ludovic Orban.

“Nem szavaznék bizalmat a második Cîţu-kormánynak”

Orban kijelentette, nem szavazna bizalmat Florin Cîţunak, ha később az államfő ismét a jelenlegi ügyvivő miniszterelnököt kérné fel kormányalakításra.

A parlamentben tartott sajtótájékoztatóján a képviselőház elnöke kifejtette: nem tud támogatni egy olyan politikust, akinek a bizalmi indexe tíz százalék alá csökkent, és aki csak a Szociáldemokrata Párttal (PSD) kialkudott szavazatokkal tudna parlamenti többséget szerezni. ‘Cîţu nem megoldás, nem képes parlamenti többséget maga mögé felsorakoztatni, ezt minden épeszű ember tudja’ – jelentette ki.

Ludovic Orban elmondta, tárgyalni fog Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnökkel, de szerinte a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökének a jó szándékai ellenére semmi esélye nincs megkapni a kormánya beiktatásához szükséges parlamenti szavazatokat.

A Nemzeti Liberális Párt volt elnöke beszámolt arról is, hogy egy ideje már nem hívják meg a PNL vezetőségének üléseire, és nem is áll szándékában részt venni, mert ez számára a nemzeti érdek elárulásával érne fel. Arra a kérdésre, hogy szándékában áll-e kilépni a PNL-ből és új pártot létrehozni, Orban kijelentette: egyre kevésbé érzi a magáénak a liberálisok új vezetőinek döntéseit, de kilépni csak akkor fog, ha meggyőződött arról, semmi esély sincs már az általa jónak tartott irányba vinni az alakulatot.

Szerdán beterjeszti lemondását a képviselőház elnöki tisztségéből

Ludovic Orban azt is bejelentette, hogy szerdán 12 órakor beterjeszti lemondását a képviselőház elnöki tisztségéből.

“Becsületes, szavatartó ember vagyok, holnap (szerdán – szerk. megj.) 12 órakor benyújtom lemondásomat képviselőház-elnöki tisztségemről” – mondta a Nemzeti Liberális Párt politikusa a parlamentben.

Ludovic Orban szeptember 25-én a PNL vezetőségének terjesztette be lemondását házelnöki tisztségéből, miután Florin Cîţuval szemben alulmaradt a pártelnöki székért folyó küzdelemben. Akkor azt mondta, a PNL vezetősége kezében van a döntés, hogy mikor továbbítja a lemondását a parlamentnek. “Ha ma a képviselőház el nyújtottam volna be lemondásomat, akkor valószínűleg egy szociáldemokrata képviselő került volna a házelnöki tisztségbe, és nem akartam ajándékot adni a PSD-nek” – fűzte hozzá magyarázatképpen.

Ugyanakkor nyilatkozta azt is, hogy lemondása 15 napig a PNL vezetősége kezében van, és ha ez idő alatt a párt nem továbbítja azt a parlamentnek, akkor ő maga fogja ezt megtenni.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások