Felhívás!

Orban: megvan a 233 szavazatunk a kormány beiktatásához

Orban: megvan a 233 szavazatunk a kormány beiktatásához Románia

Meg van a 233 szavazatuk a kormány beiktatásához, de “esetleges hiányzásokat és dezertálásokat kivédendő”, folytatják a tárgyalásokat – jelentette be szerda este Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök.

“Folytatjuk a megbeszéléseket az összes többi parlamenti képviselővel, akik nem támogatták a kormányt a bizottságokban, hogy meggyőzzük őket, hogy Romániának kompetens, legitim kormányra van szüksége, amely helyreállítja az egyensúlyt, helyreállítja a kormány és az összes kormányzati intézmény adminisztratív kapacitását. (…) Jelenleg nem hiányoznak szavazatok. Remélem, hogy hétfőn minél több voksot kapunk. (…) Bízom benne, hogy többségünk lesz a hétfői plenáris ülésen. Több mint 233 szavazatunk van. Továbbra is mind több képviselőt akarunk meggyőzni, hogy a pártunkra álljanak, hogy ne legyen gondunk az esetleges hiányzások vagy dezertálások miatt, ahogyan az már más esetekben megtörtént” – hangoztatta Orban.

Azt mondta: sem a Pro Románia sem más kedvéért semmiféle változás nem eszközölhető a többi politikai párttal kötött protokollumokban, hisz ez azt jelentené, hogy “felrobbantsák az egész konstrukciót”, amelyet a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR), a Népi Mozgalom Pártjával (PMP), az RMDSZ-szel és a Liberálisok és Demokraták Szövetségével (ALDE) együtt létrehoztak, miközben ezek összesen 225 voksot garantálnak.

Elégedett a miniszterek szereplésével

Rendkívül elégedett a miniszterjelötek szereplésével – nyilatkozta a szerdai parlamenti meghallgatásokat követően Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, aki szerint jelöltjei csak azokban a bizottságokban kaptak kedvezőtlen véleményezést, ahol a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) többsége van.

Kifejtette: a korábbi három kormány iktatásakor “csak formális” meghallgatások voltak, amennyiben legtöbb félórát tartottak és a PSD-s elnökök nem engedték meg, hogy az ellenzék kérdéseket tegyen fel. Emlékeztetett: a bizottságok értékelése konzultatív jellegű.

Úgy véli, hogy a PSD képviselői “elvszítették legitimitásukat”, hogy a PNL jelöltjeit értékeljék, és emiatt bírálatot sem fogad el a részükről a kormányprogramot illetően.

A parlaneti bizottságok meghallgatásai során az Orban-kabinetbe jelölt miniszterek közül hárman kaptak negatív véleményezést, nevezetesen Florin Cîţu (pénzügy), Violeta Alexandru (munkaügy) és Ion Ştefan (fejlesztés). A többi javasolt miniszter jelöltségét kedvezően véleményezték a bizottságok.

Egy PSD-s képviselő is megszavazza a kormányt

Támogatni fogja az Orban-kabinet beiktatását – jelentette be szerdán Cristina Burciu Kolozs megyei szociáldemokrata képviselő.

“Úgy döntöttem, hogy támogatom a Ludovic Orban által javasolt kormány beiktatását, mert Románia nem engedheti meg magának, hogy kormányzati válságba kerüljön. Az új kormány beiktatásának elmaradásából eredő instabilitás negatívan érintené minden állampolgár helyzetét” – írta szerdai Facebook-bejegyzésében Burciu.

A parlament két házának együttes plenáris ülése hétfőre tűzte ki a kormány beiktatásáról döntő szavazást.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.