Felhívás!

Orban: megtarthatók a helyhatósági választások a vírusterjedés kockázatának növekedése nélkül

Orban: megtarthatók a helyhatósági választások a vírusterjedés kockázatának növekedése nélkül Románia

Megtarthatók a szeptember 27-ei helyhatósági választások a vírusterjedés kockázatának növekedése nélkül – jelentette ki szerdán a parlament plenáris ülésén Ludovic Orban miniszterelnök.

“Én azt gondolom, hogy megtarthatók a helyhatósági választások a vírusterjedés kockázatának növekedése nélkül. Véleményem szerint a jelöltek mindenekelőtt olyan emberek, akik vezetni akarják a helyi közösségeket, és akiknek példát kell mutatniuk a polgárok számára. (…) Elsősorban tőlük és támogatóiktól függ, hogy miként lehet megszervezni a választásokat, és különösen az, hogy ezáltal ne növeljük a vírus terjedésének kockázatát” – mondta Orban.

A kormányfő emlékeztetett: a választások időpontját a pártokkal való egyeztetéseket követően tűzték ki, és ezt megszavazta a parlament.

Hozzátette: fontos, hogy a helyi közösségek legitim vezetőket válasszanak, és a kormány minden erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy a választásokra biztonságos körülmények között kerüljön sor. Azt már most “biztosnak” nevezte, hogy a maszk viselése kötelező lesz a választási kampány alatt szervezett különböző tevékenységek alkalmával.

Kifejtette: a kulturális eseményeken most érvényben lévő fizikai távolságtartásra vonatkozó előírásokhoz hasonlóan kidolgoznak majd szabályokat a kampányeseményekre is.

Tárgyalnak arról, hogy védőkesztyűkkel és fertőtlenítőszerekkel lássák el azokat, akik a kampányanyagokat terjesztik, de felmerült az is, hogy postán küldjék ki ezeket.

A választási bizottságok tagjainak napi öt maszk áll rendelkezésre, és eljárásokat dolgoznak ki arra az esetre is, amikor többen állnak sorba a szavazóhelyiségek előtt, erre várhatóan leginkább az épületeken kívül lesz lehetőség.

Kötelezővé tehetik ugyanakkor, hogy a szavazók a szavazóhelyiségbe be- és kimenet is fertőtlenítsék a kezüket.

“Ha meg akarják változtatni a választások időpontját, nyújtsanak be egy vonatkozó törvénymódosítást”

Ha meg akarják változtatni a választások időpontját, nyújtsanak be egy vonatkozó törvénymódosítást – biztatta szerdán a parlament plenáris ülésén az őt bíráló képviselőket Ludovic Orban miniszterelnök.

Orban szerint “mindegy ki javasolta a kormányt”, a választások időpontját a parlament jelölte ki, és fogadta el az erről szóló jogszabályt. Innentől kezdve a kormánynak nincs érkezése ezen a dátumon módosítani, de ha ez nem tetszik, akkor “nyújtsanak be egy módosító törvényjavaslatot, vállalják fel nyilvánosan, hogy nem akarnak választásokat tartani, aztán az emberek azt értenek meg ebből, amit megértenek” – mondta Orban.

Meglátása szerint kormányfőként “semmi egyebet nem tehet”, mint betartja a hatályban lévő törvényt, és meghoz minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy a választásokra biztonságos körülmények között kerüljön sor.

Azt mondta: frissen megválasztott, legitim polgármesterekre van szükség már csak azért is, hogy hatékonyan tudják alkalmazni a koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedéseket.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. augusztus 13., 9:49
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Te részeges karatemester!😁 Eddig csend volt, de most több ismerősről is hallani pozitív! Mi lesz iskolakezdés után?! Sok iskola olyan koszos mint a köztér! Ami változott a kloros lábtörlő és valami kézfertőtlenítő lötty amitől ragad az ember mancsa mint a papírragasztótól! Választás is kell, de 1ik kutyus másik eb!😆