Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Orban: megfelelő mozgósítással el tudnánk fogadni a kétfordulós polgármester-választást

Orban: megfelelő mozgósítással el tudnánk fogadni a kétfordulós polgármester-választást Románia

A kormányt támogató pártok törvényhozóinak megfelelő mozgósításával elfogadhatja a parlament a kétfordulós polgármester-választásról szóló tervezetet – véli Ludovic Orban. A miniszterelnök kizártnak tartja, hogy a kabinet sürgősségi rendelettel léptesse hatályba ezt a módosítást.

Hirdetés
Hirdetés

A Digi24 televízió szerda esti műsorában Orban azt mondta, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyöntetűen támogatja, hogy két fordulóban válasszák meg a polgármestereket. „Megfelelő mozgósítás esetén a választási törvény módosításáról döntő házként szavazó képviselőházban el tudjuk fogadtatni a tervezetet. Számításaink szerint több mint 170 szavazatunk van, és organikus törvényről lévén szó 165 voksra van szükség. Mindehhez csak a törvényhozók példás mozgósítására van szükség” – fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök ugyanakkor kizárja azt a lehetőséget, hogy a kormány sürgősségi rendelettel léptesse hatályba a kétfordulós polgármester-választásra való áttérést.

„Nem alkalmazhatom azt az eljárást, amelyet elleneztem, amikor ellenzékben voltam. (…) Nem lehet sürgősségi rendeletet kiadni erről. A sürgősségi rendeletet megtámadhatja a Nép Ügyvédje az alkotmánybíróságon, és ha megtámadja, minden bizonnyal nyerni fog. Ott lenne még a kormányzati felelősségvállalás, amelyet nem zárok ki, de ez esetben is fennáll az alkotmányossági felülvizsgálat lehetősége. A legjobb megoldás a képviselőházi vita lenne, mert akkor nem lenne ok alkotmányossági kifogást emelni a tervezet ellen” – érvelt Ludovic Orban.

Nem indulhatnak újabb mandátumért azok a PNL-képviselők, akik nem vettek részt a gyermekpénzről döntő ülésen

Nem indulhat majd újabb mandátumért a Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben az a hét törvényhozó, akik igazolatlanul hiányoztak a gyermeknevelési pótlék megduplázásáról döntő szerdai képviselőházi ülésről – jelentette ki Ludovic Orban.

A PNL elnöke azt mondta, összesen 11 liberális képviselő hiányzott az ülésről, négyen igazoltan, heten igazolatlanul. „Én világos megmondtam, aki nem érti meg, hogy a kormányzás átvétele után minden emberre szükség van a parlamentben, annak gyakorlatilag nem lesz esélye arra, hogy újabb mandátumot szerezzen a soron következő választásokon” – fogalmazott Orban a Digi24 műsorában, hozzátéve, emellett más tényezők is hozzájárultak ahhoz, hogy a PNL-nem nem sikerült elérnie a gyermekpénzről szóló tervezetnek a szakbizottságba való visszaküldését.

A miniszterelnök a téma kapcsán azt is leszögezte, hogy „teljesen felelőtlen” döntés volt a gyermekpénz megduplázásának megszavazása, tekintettel arra, hogy a 2020-as költségvetés kidolgozásakor egyébként is számos korlátozó tényezőt kellett szem előtt tartania a kormánynak.

A Szociáldemokrata Párt ügyvivő elnöke, Marcel Ciolacu Facebook-bejegyzésben reagált Orban eme kijelentésére.

„Nem, miniszterelnök úr, ez egy felelős döntés volt, amely jóérzésről árulkodik. Van pénz a költségvetésben, csak jól kell kezelni, és el kell távolítani azokat az inkompetens politrukokat, akikkel megtöltötték a minisztériumokat” – áll a bejegyzésben.

Felelőtlenség lenne, ha a PSD megtámadná a költségvetést az alkotmánybíróságon

Felelőtlenség lenne, ha a Szociáldemokrata Párt (PSD) megtámadná a költségvetést az alkotmánybíróságon – nyilatkozta a miniszterelnök.

„2019-ben a PSD március végéig halasztotta a költségvetés elfogadását, és három hónapig Romániának nem volt költségvetése, senki sem tudott üzleti tervet készíteni, senki sem tudta előre tervezni az évi bevételeit, egyetlen helyi önkormányzat és egyetlen fő-hitelutalványozó vagy közintézmény sem indíthatott új eljárásokat, új beruházási projekteket. Nyilvánvaló, hogy az országot blokkolja, ha nincs költségvetés. (…) Ha a törvény nem lép hatályba, a felelősség a PSD-t terheli. Nem várok semmi jót a PSD-től. Ha megtámadják a törvényt az alkotmánybíróságon, akkor nem tesznek egyebet, mint késleltetik a költségvetés hatályba lépését, és rendkívül nagy bizonytalanságot teremtenek mind a román társadalomban, mind pedig nemzetközi szinten. Szeretném felhívni a figyelmüket, hogy a jelenlegi körülmények között felelőtlenség lenne, ha megtámadnák a költségvetési törvényt az alkotmánybíróságon, és hogy ez minden polgárra nézve negatív hatással jár” – mondta Orban a közszolgálati rádió műsorában.

Orban kijlentette: „semmi okot nem lát arra”, hogy bárki bizalmatlansági indítványt kezdeményezzen a kormány ellen.

A miniszterelnök szerint „szemenszedett hazugság”, hogy a kormány az állami alkalmazottak bérének csökkentését tervezné.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások