Felhívás!

Orban: hétfőn jelenik meg az új kormány a parlament előtt

Orban: hétfőn jelenik meg az új kormány a parlament előtt Románia

Hétfőn jelenik meg az új kormány a parlament előtt az aktualizált kormányprogrammal – jelentette be pénteken Ludovic Orban megbízott miniszterelnök.

Orban kijelentette: hétfő délelőtt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) országos politikai tanácsának jóváhagyását kéri majd az új kormánytagokhoz és a módosított kormányprogramhoz.

Amikor arról a lehetőségről kérdezték, hogy a parlament esetleg elutasítja a kormány beiktatását azt válaszolta: “Ez előfeltétele az előre hozott választások kiírásának”, amely “megszabadíthatná” Romániát attól a “retrográd, konzervatív és reformellenes többségtől”, amely most fogva tartja.

A parlamentnek 60 napon belül két kormányt kell elutasítania ahhoz, hogy előre hozott választásokat lehessen szervezni.

“A Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői arra kaptak felhatalmazást, hogy vegyenek részt a plenáris ülésen, de ne szavazzanak a kormány beiktatására, hogy feloszlatható legyen a parlament, mert egyébként nem lehet előre hozott választásokat kiírni” – magyarázta Orban.

Emlékeztetett: a parlamentnek 15 napon belül kell összeülnie, hogy a kormány beiktatásáról szavazzon, azt követően, hogy a kabinet tagjait és a kormányprogramot bemutatták a parlamentben.

Orban arról biztosított, hogy “Románia jó kezekben van” a felmerülő problémákat “gyorsan és nagy szakértelemmel” oldják meg.

A sürgősségi rendeletek meg fognak jelenni a Hivatalos Közlönyben

A kormány a kedden elfogadott összes sürgősségi rendeletet megküldte a Társadalmi és Gazdasági Tanácsnak (CES), meg fognak jelenni a Hivatalos Közlönyben – jelentette ki pénteken Ludovic Orban.

A kormányfő szerint a CES jóváhagyása konzultatív jellegű, de ők “igyekeztek eleget tenni” a követelményeknek.

Orban szerint a kormány kénytelen volt lerövidíteni a procedúrát, mert a parlament hamarabb tárgyalta a bizalmatlansági indítványt, mint arra számítottak, márpedig valamennyi rendeletre “halaszthatatlanul szükség volt”.

A kormány 25 sürgősségi kormányrendeletet fogadott el keddi ülésén, amelyek egyelőre nem jelentek meg a Hivatalos Közlönyben.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások