Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Orban: én és a kormányfő nem támogatjuk a gyermekpénz emelését július 1-jétől

Orban: én és a kormányfő nem támogatjuk a gyermekpénz emelését július 1-jétől Románia

A koalíciós pártok képviselői várhatóan soron következő ülésükön tárgyalnak majd a gyermeknevelési támogatásról – nyilatkozta csütörtökön Ludovic Orban képviselőházi elnök. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetője hozzátette, jómaga és Florin Cîţu kormányfő nem támogatják a gyermekpénz esetleges újabb emelését július 1-jétől.

Hirdetés
Hirdetés

Orban szerint már ezen a héten döntést kellett volna hozni a gyermekpénzzel kapcsolatban, az országos helyreállítási terv bemutatása miatt azonban a koalíciós ülés elmaradt, így vélhetően a legközelebbi ülésen kerül terítékre a téma.

A liberális pártelnök hozzátette, jómaga és a kormányfő álláspontja változatlan: továbbra is támogatják a szenátus által már elfogadott és jelenleg képviselőházi jóváhagyásra váró módosítást, amely szerint nem lesz újabb gyermekpénzemelés július 1-jétől.

Orban hasonlóan nyilatkozott egy héttel korábban is, amikor azt mondta, idén nem futja az erőforrásokból arra, hogy ismét emeljék a gyermeknevelési támogatást. „Legyünk őszinték: nincsenek erőforrásaink arra, hogy megengedhessük magunknak idén a gyermekpénz újabb emelését. Ennélfogva mi azt támogatjuk, hogy a következő emelés ne július 1-jétől, hanem jövő évtől lépjen érvénybe” – fogalmazott Orban.

Akkor azt is megkérdezték tőle az újságírók, hogy vannak-e a másik két kormánypárt, az USR-PLUS és az RMDSZ törvényhozói között olyanok, akik nem értenek egyet ezzel a változattal. „Ezt nem kommentálom, álljanak ők a nyilvánosság elé” – válaszolt a nagyobbik kormánypárt elnöke.

Tavaly december végén a szenátus módosításokkal fogadta el a gyermekpénz többlépcsős emeléséről szóló 123-as sürgősségi kormányrendeletet, miután az államfő visszaküldte a jogszabályt a parlamentnek újbóli megfontolásra. A tervezetről a képviselőház szavaz döntő házként.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük