Felhívás!

Orban: csak a legszükségesebb esetben utazzanak a koronavírus által sújtott olasz régiókba

Orban: csak a legszükségesebb esetben utazzanak a koronavírus által sújtott olasz régiókba Románia

Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök felhívást intézett a lakossághoz, hogy csak a legszükségesebb esetben utazzanak a koronavírusos fertőzések által sújtott olaszországi régiókba.

Orban a Digi 24 televíziónak nyilatkozva azt mondta: a hatóságoknak nehezebb dolguk van a koronavírus terjedésének megakadályozásában olyan esetekben, amikor az emberek személygépkocsival jönnek haza Olaszországból. A miniszterelnök hangsúlyozta a személyes felelősség szerepét ilyen esetekben, és negatív példaként említette azoknak a román állampolgároknak az esetét, akik az olasz Sadova településről a hatóságok értesítése nélkül utaztak haza. ‘Szerencsére azonosítottuk őket’ – tette hozzá a kormányfő.

Ismeretei szerint körülbelül 8000 román állampolgár tartózkodik a koronavírus miatt vesztegzár alá helyezett olaszországi településeken, de az érintett régióban élő románok száma eléri a 200.000-et. Románia ezért más országokhoz viszonyítva veszélyeztetettebb helyzetben van, mert elkerülhetetlen a két ország közötti utasforgalom. “Felhívást intézek az országban lévő románokhoz, hogy kerüljék az utazást a fertőzésveszélyes területekre. Minden utazást el kell kerülni, amely nem feltétlenül szükséges” – szögezte le Orban.

Azt is elmondta, hibásan cselekszik, aki a koronavírustól való félelmében jön haza Olaszország fertőzésveszélyes területeiről, mert veszélybe sodorja családtagjai, barátai egészségét.

A külügyminisztérium arról tájékoztatott, hogy miután Lombardia és Veneto tartományokban felütötte a fejét a COVID-19 (koronavírus), az olasz kormány sürgősségi állapotot hirdetett. Azokon a településeken, ahol jelentős a fertőzések száma, bezárták a nyilvános helyeket, felfüggesztették a sportvetélkedőket, szünetel az oktatás, és a lakosságot arra kérik a hatóságok, hogy lehetőség szerint maradjanak otthon.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.