Felhívás!

Orban: az alkotmány értelmében a parlamenti választásokat december 6-án kell megtartani

Orban: az alkotmány értelmében a parlamenti választásokat december 6-án kell megtartani Románia

December 6-a az egyetlen dátum, amikor az alkotmány előírásainak tiszteletben tartásával megtarthatók a parlamenti választások – jelentette ki csütörtökön Ludovic Orban miniszterelnök.

“Az alkotmánybíróság meglehetősen furcsa döntéséből az derül ki, hogy a parlament is, a kormány is kitűzheti a választások dátumát, de aki dönt a választások dátumának ügyében, az a parlament. Tekintetbe véve az alkotmánybíróság döntését, a parlament nagy valószínűséggel el akarja dönteni a parlamenti választások dátumát is. Én csak annyi mondok nekik: az alkotmány előírásai értelmében a parlamenti választásokat december 6-án kell megtartani. ez az a dátum, amely minden alkotmányos előírásnak megfelel” – mondta Ludovic Orban.

Egyelőre túl korai a helyhatósági választások esetleges elhalasztásáról beszélni

A miniszterelnök szerint egyelőre túl korai a helyhatósági választások esetleges elhalasztásáról beszélni, még olyan körülmények között is, hogy az elmúlt két nap a koronavírusos új esetek száma meghaladta az ezret.

A kormányfő kijelentette, szakértők fogják felbecsülni a járvány terjedésének veszélyét a választási kampány megszervezésének és a választások lebonyolításának különböző szakaszaiban. Kifejtette: véleménye szerint tömegrendezvények és közvetlen érintkezés mellőzésével is lehet választási kampányt tartani, például a sajtó, az online médiumok révén, és a szavazás is lebonyolítható a fertőzésveszély elkerülésével.

Ludovic Orban megerősítette, hogy a kormány nem óhajt újabb korlátozásokat bevezetni, amelyek megnehezítenék az emberek életét és akadályoztatják a gazdaságot. Ez azonban attól függ, hogy hányan tartják be az egészségügyi óvintézkedéseket. A lakosság körében egyébként csökken azoknak a száma, akik hisznek a koronavírus létezését tagadó tartalmaknak – mondta még a miniszterelnök.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások