Felhívás!

Orban: amennyiben hét elején kerül sor a plénumülésre, a kormányt sikerül beiktatni

Orban: amennyiben hét elején kerül sor a plénumülésre, a kormányt sikerül beiktatni Románia

Amennyiben a hét elején, hétfőn, kedden vagy szerdán, kerül sor a két ház együttes ülésére, meg van győződve arról, hogy a kormányt sikerül beiktatni – közölte hétfőn Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, kijelölt miniszterelnök, a PNL végrehajtó bizottságának ülése után.

Orban bírálta azt a kezdeményezést, hogy a beiktatásról hét vége felé szavazzon a parlament, mert ez esetben, “az RMDSZ és más pártok erdélyi képviselői” mindenszentek miatt hiányozhatnának az ülésről.

“Ennek a javaslatnak valójában az a célja, hogy a kormánybeiktatás kudarcot valljon” – állapította meg Orban.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány beiktatását támogató pártok 225 képviselővel rendelkeznek, és hozzátette: további legalább kilenc képviselő és szenátor szavazati kötelezettségvállalást tett.

“Mintegy húsz másik parlamenti képviselővel tárgyalunk, hogy meggyőzzük őket, támogassák a kormány beiktatását” – mondta a PNL elnöke, aki szerint továbbra is tartják a kapcsolatot a Pro Romániával is.

A PNL elfogadta a kormány beiktatását támogató pártokkal kötött politikai egyezségeket

Ludovic Orban bejelentette, a párt vezetősége jóváhagyta a kormány beiktatását támogató pártokkal kötött politikai egyezségeket.

“A PNL hétfői végrehajtó bizottsága jóváhagyta a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR), az RMDSZ-szel és a Liberálisok és Demokraták Szövetségével (ALDE) kötött politikai megállapodásokat, a már megbeszélteknek megfelelően. A bizottság felhatalmazott, hogy aláírjam az egyezségeket azokkal a pártokkal, amelyek támogatják a kormány beiktatását” – mondta Orban, aki közölte: hétfőn találkozik ezen pártok képviselőivel.

Hozzátette: részt vesz a parlament két házbizottságának hétfői együttes ülésén, hogy ismertesse a kormány beiktatásának javasolt ütemtervét.

Van még idő európai biztost nevesíteni

Amennyiben november 4-én beiktatják az új kormányt, van még idő európai biztost nevesíteni – hangoztatta hétfőn Ludovic Orban.

Meglátása szerint az Európai Bizottság megválasztott elnökének megfogalmazásába, hogy “minél hamarabb” nevesíteni kell egy európai biztosjelöltet, még belefér a jelenlegi ütemterv. Úgy vélte: az új Bizottság megalakulását késleltetheti a Brexit esetleges újabb elhalasztása is.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.