Felhívás!

Orban a válság mielőbbi megoldására szólítja fel a politikai vezetőket

Orban a válság mielőbbi megoldására szólítja fel a politikai vezetőket Románia

A válság megoldására szólította fel a politikai vezetőket Ludovic Orban, a képviselőház elnöke.

“Felhívást intézek minden politikai vezetőhöz, hogy gondolja át a helyeztet, amelyben vagyunk, és vegyen aktívan részt a válság mielőbbi megoldásában. (…) A választási kampányban a béke és stabilitás éveit ígértük, négy olyan évet, amikor Románia fejlődésére koncentrálunk. Vissza kell térnünk ahhoz, amit ígértünk a román állampolgároknak. Ma a románok csak néznek ránk, és nem értik, mitől jelent meg ez a politikai és kormányválság, és miért nem oldódnak meg elvárásaiknak megfelelően azok a problémák, amelyekkel küszködnek” – mondta Orban a parlamentben.

Az alsóház és a PNL elnöke rámutatott, a jelenlegi krízis akadályozza az állami intézményeket abban, hogy szembenézzenek a Romániát érintő kihívásokkal, és az ország külföldi megítélését is negatívan befolyásolhatja. Mindez olyan körülmények között történik, hogy a lakosság az energia-, élelmiszer- és építőanyagárak rohamos növekedésével küzd, nő az infláció, kérdésessé vált a közberuházások megvalósíthatósága, és megkezdődött a járvány negyedik hulláma. Ezen kívül Romániának az országos helyreállítási tervre vonatkozó tárgyalások véglegesítésére is kéne koncentrálnia – figyelmeztetett Ludovic Orban.

“A bizalmatlansági indítvány bárminemű bojkottálása merényletet jelent a demokrácia és a jogállam ellen”

Ludovic Orban szerint a bizalmatlansági indítvány bárminemű bojkottálása merényletet jelent a demokrácia és a jogállam ellen.

A politikus kijelentette, képviselőházi elnökként az alkotmány által megszabott kötelességei vannak, mint amilyen a demokrácia védelme. A házelnök szerint, ha egy bizalmatlansági indítványnak, a parlament demokratikus eszközének útjába akadályokat gördítenek ‘mindenféle eljárásbeli kekeckedésekkel, ravaszkodásokkal, a kvórum bojkottálásával vagy a parlamenti ülésektől való távolmaradással’, ez merényletet jelent a demokrácia és a jogállamiság alkotmányos eszméje ellen.

Kifejtette, a képviselők és szenátorok parlamenti jelenléte nem fakultatív jellegű, és a PSD eljárásbeli “trükkjei”, amelyekkel megpróbálja megakadályozni a bizalmatlansági indítvány törvényes menetét, “átlépik az alkotmányosság kereteit, és olyan praktikák, amelyeket a közvéleménynek kellene szankcionálnia”.

“A házelnököknek alkotmányos kötelességük összehívni a parlament két házának együttes ülését”

A házelnököknek alkotmányos kötelességük összehívni a parlament két házának együttes ülését – szögezte le Ludovic Orban, hozzátéve, ismét össze fogja hívni az összevont házbizottságot, hogy a testület megszabja a plenáris ülés napirendjét.

Orban leszögezte, a parlamenti ülés összehívásáról szóló határozatban a napirendi pontok nem szerepelnek, a házszabály értelmében ezek nem foglalhatók bele az összehívóba. Az ülés napirendjének megszabásához össze kell hívni az összevont házbizottságot – magyarázta, hozzátéve, mind a házszabályok, mind az alkotmány világosan rendelkezik a bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatos eljárásokról.

Az alsóház elnöke azt is elmondta, a plénum ülésére akkor is sor kerül, ha a házbizottság ülése létszámhiány miatt ismét döntésképtelennek bizonyul, a plénum ugyanis szuverén és jogában áll szavazni a napirendről.

“Szankciókra számíthatnak azok a PNL-sek, akik nem akarják megérteni az alkotmány előírásait”

Ludovic Orban szerint az alkotmány értelmében a bizalmatlansági indítványról a benyújtásakor értesíteni kell a kormányt, a házszabályok értelmében pedig az indítványt ismertetni kell az összevont házbizottságok ülésén.

A politikus szerdán emlékeztetett arra, hogy a bizalmatlansági indítvány benyújtásának napján, hétfőn összehívta az összevont házbizottságok ülését, ám az indítvány szövegét nem tudta ismertetni, mert a testület kvórumhiány miatt határozatképtelen volt. “Amint eloszlottak a kétségek az aláírások hitelességét illetően, értesítettem a kormányt a bizalmatlansági indítványról”‘ – nyilatkozta Ludovic Orban a parlamentben.

A házelnök szerint szankciókra számíthatnak a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) azok a politikusai, akik nem akarják megérteni az alkotmány és a házszabályok előírásait. “Ha összehívják a parlament két házának együttes ülését, akkor azt meg is tartják” – szögezte le.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.