Felhívás!

Orban: a miniszterelnöknek haladéktalanul meg kell jelennie a parlamentben

Orban: a miniszterelnöknek haladéktalanul meg kell jelennie a parlamentben Románia

A miniszterelnöknek haladéktalanul meg kell jelennie a parlamentben, a 45 napos határidő, amire a kormányfő hivatkozik, egy mese – jelentette ki szerdán késő este a Realitatea tévé műsorában Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

“Konzultáltam az összes alkotmányjogásszal (…). Nincs 45 napos határidő, a 45 napos határidőt hasból vették. A valóság az, hogy Románia alkotmányában nincs konkrét határidő, azaz egy maximális időtartam, ameddig a kormány politikai összetételének megváltozása esetén a miniszterelnöknek lehetősége van arra, hogy bizalmi szavazást kérjen a parlamentben. A konkrét határidő hiányában tekintettel kell lenni az alkotmány szellemére, meg kell nézni az alkotmány más cikkelyeit is. Márpedig véleményem szerint, és sokak véleménye szerint, a miniszterelnöknek haladéktalanul bizalmi szavazást kell kérnie a parlamentben, ha megváltozott a kormány politikai összetétele” – hangoztatta Orban.

Meglátása szerint az egyetlen határidő, amit figyelembe lehet venni az alkotmányból, az az a tíznapos terminus, amelyben a miniszterelnöknek meg kell jelennie a parlamentben a miniszterekkel és a kormányprogrammal, miután kinevezte az államfő.

“A 45 napos határidőt hasból vették, ez nem szerepel az alkotmányban. Ez egy olyan határidő, amely az átmeneti időszakkal kapcsolatban jelenik meg” – mondta a PNL vezetője.

Megismételte: az egyetlen lehetőség a kormány megbuktatására a bizalmatlansági indítvány. Azt mondta: folyamatban van a támogató aláírások gyűjtése, de nem jelölt meg határidőt, ameddig benyújtják a dokumentumot.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.