Felhívás!

Orban: a koalíció nagyvonalakban hozzájárulását adta a költségvetés-kiigazításhoz

Orban: a koalíció nagyvonalakban hozzájárulását adta a költségvetés-kiigazításhoz Románia

A kormánykoalíció nagyvonalakban hozzájárulását adta a költségvetés-kiigazítás tervezetéhez, ennek néhány pontja azonban még megvitatásra szorul, beleértve azt is, amely a helyi önkormányzatoknak szánt alapokról rendelkezik – jelentette ki a koalíciós ülés után a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

Ludovic Orban azt mondta, az biztos, hogy a helyi önkormányzatokra összesen 3 milliárd lejt szánnak, arról azonban még tárgyalni kell, hogy milyen kritériumok alapján osztják el ezt az összeget.

A koalíciós ülésen tárgyaltak még a helyi fejlesztések harmadik országos programjáról, illetve arról a hozzávetőlegesen 50 milliárd lej értékű többéves beruházási tervről is, amelynek részleteit sürgősségi rendeletbe foglalja majd a kormány, még ebben az évben – tette hozzá Ludovic Orban.

Cîţu: nem kapnak több pénzt azok a minisztériumok, amelyek nem terveznek reformokat

Nem kapnak több pénzt a költségvetésből azok a minisztériumok, amelyek nem állnak elő az elvárt reformelképzelésekkel – közölte kedd este a miniszterelnök.

Florin Cîţu a koalíció vezetőinek találkozója után elmondta, a minisztériumoknak a soron következő költségvetés-kiigazításig ismertetniük kell az általa kért reformterveket. “Ha nem állnak elő a reformokkal, nem kapnak több pénzt” – tette hozzá.

Rámutatott, a miniszterek felelőssége megtalálni a megfelelő megoldásokat a kormányprogramba foglaltak megvalósítására, és ha az eddigi megoldások nem bizonyultak jóknak, újakat kell találniuk.

Az USR-PLUS társelnökének, Dacian Cioloşnak azzal a kijelentésével kapcsolatban, miszerint a teljes kormány munkáját ki kellene értékelni, beleértve a miniszterelnököt is, Cîţu azt mondta, az emberek folyamatosan értékelnek mindenkit.

Megkérdezték tőle az újságírók, lemond-e a miniszterelnöki tisztségről, ha nem nyeri el a Nemzeti Liberális Párt elnöki tisztségét. “A válaszom ugyanaz. Én most a PNL elnöki tisztségéért versenyzem” – válaszolt.

A kormányfő azt is elmondta, hogy a keddi koalíciós ülésen nem tárgyaltak az igazságügyben elkövetett eseteleges törvénytelenségeket vizsgáló ügyészi részleg felszámolásáról.

Cioloş: a kormány egy helyben topog a reformintézkedések terén

Az USR PLUS társelnöke, Dacian Cioloş szerint a koalíció által felvállalt reformintézkedések a két nagyobbik kormánypárt tisztújító kongresszusa után kerülnek ismét napirendre.

A politikus a koalíció vezetőinek kedd esti találkozója után azt nyilatkozta, hogy szükség van a kormány tevékenységének kiértékelésére, vállalásai teljesítésének vizsgálatára. Emlékeztetett, hogy a Cîţu-kabinet programjában szereplő fontos intézkedések közül több is várat magára, ezeken a területeken a kormány “egy helyben topog”.

Dacian Cioloş példaként említette a speciális nyugdíjak eltörlését, a helyi közigazgatás politikamentesítését és az igazságszolgáltatásban dolgozók bűncselekményeit kivizsgáló ügyészség felszámolását. “Ez három fontos kérdés, és remélem, hogy a belső kampányok lejártával, ősztől felvállaljuk ezeket az intézkedéseket” – jelentette ki, arra utalva, hogy szeptemberben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az USR PLUS is tisztújító kongresszust tart.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.