Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Online iskola egy térerő nélküli településen, három beteg miatt, aki nem is él ott

Online iskola egy térerő nélküli településen, három beteg miatt, aki nem is él ott Románia

Abszurd helyzet alakult ki egy Temes megyei községben. Noha nincs koronavírus eset a településen, a gyermekek kötelesek lesznek online tanulni. Azaz csak kötelesek lennének, ugyanis a faluban még térerő sincs, nemhogy internet.

Hirdetés
Hirdetés

A Temes megyei Barafalva helységnek valamivel több mint 300 lakosa van. Kicsi és meglehetősen elszigetelt közösség, koronavírus-fertőzöttek nélkül. Így gondolták mindaddig, amíg közzé nem tették az iskolakezdés szabályait tartalmazó dokumentumot. Abban ugyanis az áll, hogy a település meghaladta az ezer lakosra jutó fertőzések küszöbértékét, ezért a diákoknak online kellene megkezdeniük az oktatást. Csakhogy a településen nincsen internet.

„Nem kezdhetjük el az iskolát. A vörös forgatókönyv szerint az órákat online kellene tartanunk, azonban azt nem tudjuk megtenni, mert nincs internet szolgáltatás a helységben, nem rendelkezünk eszközökkel. Azt sem tudom elképzelni, hogyan működne ez az óvodában és az általános iskolában. A gyerekek kicsik, a szülők nem tudnak mindig mellettük lenni” – mondta el Maia Posa, a barafalvai iskola igazgatója.

Így a tanároknak megoldást kell találniuk az online oktatásra… internet nélkül.

„Munkalapok segítségével oldjuk meg, ahogyan márciustól is tettük, amikor a szükségállapot elkezdődött. Akkor júniusig személyesen vittem a munkalapokat minden gyermek otthonába, majd elhoztam, kijavítottam” – magyarázta az igazgató.

Hogyan alakulhatott ez ki ez a helyzet? Három olyan fertőzött személy miatt, akik ideiglenes tartózkodási lakcíme Barafalvára szól, de azok a betegségük felfedezése óta a Lugoson lévő otthonukban kerültek otthoni elkülönítésbe, ezt pedig nagyon jól tudja a belügyminisztérium és a közegészségügyi igazgatóság (DSP) is.

A szülők azt szeretnék, hogy az oktatás hagyományos módon történjen, ugyanis a falu iskolájában mindössze hét, elemi osztályos diák tanul. Ilyen körülmények között pedig a távolságtartás könnyedén kivitelezhető.

Az ügyben a napokban születik végleges döntést.

(Digi24)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások