Felhívás!

Nyugdíjak és nyugdíjak

Raluca Turcan, a Ludovic Orban kormányának miniszterelnök-helyettese újból kihangsúlyozta, a rémhírekkel ellentétben nem nyugdíjcsökkentéseket terveznek, hanem éppen ellenkezőleg, a jövő év második felében sor kerül a betervezett nyugdíj-emelésekre.

Szándékukban áll azonban eltörölni a “speciális nyugdíjakat”, vagyis azokat, amelyeket a jogosultak nem a szolgálati éveik alatt történt társadalombiztosítási járulékbefizetések alapján, és így nem az országos nyugdíjalapból kapnak, hanem a szociáldemokrata kormány által elfogadott törvény révén, közvetlenül az állami költségvetésből. A törlésnél kivételt képeznek a hadseregből és az igazságszolgáltatás legfőbb szerkezeteiből nyugállományba vonult személyek, számukra megmarad a különleges nyugdíj. A miniszterelnök-helyettes rámutatott, az Orban-kormány úgy módosítja a nyugdíjtörvényt, hogy a méltányosság elve érvényesüljön, mindenkinek a szolgálati évek alatt befizetett tb-járulék alapján számolják ki a nyugdíját, az említett két kivétellel.

Egy korábbi sajtótájékoztatón elhangzott, a liberális kormány nem tervez olyan lépést, hogy az utóbbi években már havonta kiutalt “speciális nyugdíjakat” a jogosultakkal visszafizettesse.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.