Felhívás!

Nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Elena Udreát

Nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Elena Udreát Románia

Csúszópénz elfogadására való felbujtás és pénzmosás miatt első fokon nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte kedden a bukaresti ítélőtábla Elena Udrea volt minisztert a Traian Băsescu 2009-es államelnöki kampányának finanszírozásával kapcsolatos ügyben.

A két bűntett miatt a volt miniszterre több, 3 és 6 év közötti börtönbüntetést róttak ki, amelyeket azonban összevont a bíróság, így az ítélet szerint Udreának 8 évet kell rács mögött töltenie.

Az ítélet nem jogerős, megfellebbezhető.

Ugyanebben az ügyben Traian Băsescu volt államfő lányát, Ioana Băsescut 5 év szabadságvesztésre ítélték sikkasztásra való felbujtás és pénzmosásra való felbujtás miatt.

Dan Andronic újságírót – akit hamis tanúzás és bűnpártolás miatt küldött bíróság elé a korrupcióellenes ügyészség – felmentették a vádak alól.

Az ügy többi vádlottját három és hat év közötti börtönbüntetésre ítélték.

Az ítélőtábla ugyanakkor elrendelte egymillió lej elkobzását Elena Udreától.

Az ítélet kihirdetésekor Claudia Jderu bírónő az ítéletek indoklását is ismertette. Ez premierszámba megy a romániai igazságszolgáltatásban, ez idáig ugyanis a bíróságok csak hónapokkal később közölték az ítélet indoklását, sőt arra is volt példa, hogy egy évet kellett várni erre.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) 2017 májusában emelt vádat Elena Udrea, Ioana Băsescu és Dan Andronic ellen a 2009-es államelnök-választást megelőző kampány finanszírozásával kapcsolatos ügyben.

A vádhatóság szerint Traian Băsescu 2009-es választási kampányában korrupciós ügyletekből, sikkasztásból és adócsalásból származó pénzösszegekből fizettek ki bizonyos szolgáltatásokat, és Elena Udrea közvetített a pénzre illegális úton szert tevő személyek, illetve a választási kampányban szolgáltatásokat nyújtó cégek között.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások