Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Nyakon lőttek bevetés közben egy rendőrt, belehalt a sérülésbe

Nyakon lőttek bevetés közben egy rendőrt, belehalt a sérülésbe Románia

Három lövést adtak le a rendőrök vasárnap arra a férfira, aki lelőtte az egyik bevetésen levő rendőrt Temes megyében. A férfit még nem sikerült elfogni, és az még mindig fel van fegyverkezve, jelentette be vasárnap késő este Florian Dragnea, országos rendőrfőkapitány-helyettes.

Hirdetés
Hirdetés

‘Biztosítunk a felől, hogy minden szükséges intézkedést megtettünk a férfi azonosítására és elfogására. Bűnvádi eljárást indítottunk minősített emberölés miatt, a Temes megyei ügyészek vizsgálják az ügyet. Jelenleg az elkövetőnél fegyver van. Bárki meglátja őt, ne szóljon hozzá, hanem értesítse sürgősen a rendőrséget’ – jelentette ki Florian Dragnea a vasárnap esti sajtótájékoztatón.

A főkapitány-helyettes szerint a rendőrség információt kapott arról, hogy hol tartózkodik a rablás miatt elítélt Marcel Lepa. A helyszínre egy négy rendőrből álló csapat indult. Ketten közülük megkerülték a házat, hogy biztosítsák a terepet és megakadályozzák, hogy arrafele meneküljön a keresett személy.

Dragnea szerint, amikor a visszaeső bűnös kijött a házból, tüzet nyitott a rendőrökre és egyiküket eltalálta. Ezt követően menekülni kezdett volna, futott néhány száz métert, és bement egy másik házba. Ott megfenyegette volna a háziakat, hogy adják neki oda egy ott álló gépkocsi indítókulcsát, amivel megpróbált elmenekülni.

Ebben a pillanatban – mondta Dragnea – az egyik rendőr három lövést adott le a gépkocsira és, valószínűleg a vállán, megsebesítette az agresszort.

A férfi kiugrott a kocsiból és egy növényzettel borított területre menekült, ahol most is bujkálna.

Dragnea szerint a rendőrség nagy erőkkel, légi támogatással és nyomkereső kutyákkal is keresi az agresszort.

Hozzátette, a rendőrt egy 7,65 milliméteres, szerb gyártmányú pisztollyal lőtték meg.

Kérdésre válaszolva elmondta: a rendőr nem viselt golyóálló mellényt, de a halálát okozó lövés a nyakát érte, amit nem takart volna a védőmellény. Elmondta: belső vizsgálat fogja kideríteni, hogy a rendőrnek bocsátott-e rendelkezésére golyóálló mellényt az intézmény.

Az elhunyt férfi húsz éve dolgozott a rendőrségen.

Korábban rendőrségi források az Agerpres hírügynökségnek azt nyilatkozták, hogy vasárnap délután a Temes megyei Jezvin (Izvin) településen lelőttek egy 43 éves rendőrt, miközben társaival egy országos körözés alatt álló rablót üldözött.

Az államfő és a belügyminiszter is részvétét fejezte ki

Az államfő és a belügyminiszter is részvétét fejezte ki vasárnap este a Temes megyében szolgálat közben lelőtt rendőr családjának.

“Klaus Johannis államfő mélységes sajnálatát fejezi ki a vasárnapi tragikus incidens miatt, amikor Temes megyében szolgálat közben lelőttek egy rendőrt. Iohannis elnök részvétét fejezi ki a rendőr családjának és bízik abban, hogy a tettest minél előbb elfogják, és bíróság elé állítják. Az államfő gondolatban mindig azok mellett van, akik életüket kockáztatják az állampolgárok szolgálatában” – írja az Államelnöki Hivatal közleményében.

Carmen Dan belügyminiszter Facebook-bejegyzésben fejezte ki részvétét az elhunyt rendőr családjának és külön értékelte, hogy a másik rendőr, aki megsebesült ugyanebben az akcióban, miután sebeit ellátták, visszatért a gyilkos keresésére. A belügyminiszter azt kérte a rendőrség vezetőitől, hogy minden rendelkezésre álló erőt vessenek be a tettes elfogására.

Carmen Dan: ha nem előírásszerűen szervezték meg a bevetést, a legszigorúbb intézkedéseket hozzuk

Az Országos Rendőr-főkapitányság (IGPR) vizsgálja annak a Temes megyei rendőrségi akciónak a körülményeit, melynek során egy rendőrt lelőttek, és amennyiben szabálytalanság vagy mulasztás történt a bevetés megszervezésében, a legszigorúbb szankciókat fogják kiróni, jelentette ki Carmen Dan belügyminiszter hétfőn.

“Jelenleg a gyilkos elfogása jelenti a prioritást. Biztosítom azonban önöket afelől, hogy az IGPR aprólékosan megvizsgálja a rendőrségi akció megszervezésének körülményeit (…), és ha mulasztás történt, vagy nem az előírásoknak megfelelően szervezték meg a bevetést, a legszigorúbb intézkedéseket hozzuk meg” – mondta Carmen Dan a belügyminisztériumban.

A tárcavezető hozzátette, nem próbál menekülni a felelősség elől, de úgy véli, “senki nem hiszi azt, hogy a miniszter diktál a bevetésre induló rendőrnek”.

Carmen Dan ugyanakkor hangsúlyozta, a tárca átvételekor tett ígéretéhez híven az elmúlt két évben folyamatosan bővítették a rendőrség felszereltségét, a területi struktúráktól érkezett igénylések alapján.

Hirdetés
Hirdetés

Országos rendőr-főkapitány: helytelenül szervezték meg az akciót

“Helytelenül” szervezték meg a rendőrségi akciót, amelynek során az üldözött személy vasárnap délután lelőtt egy rendőrt Temes megyében, jelentette ki Ioan Buda országos rendőr-főkapitány hétfőn.

“Elsősorban magáról az akció megszervezéséről beszélünk. Az akciót helytelenül szervezték meg. A megfelelő pillanatban majd el fogom magyarázni, hogy miért, de jelenleg egyetlen dologra koncentrálunk: hogy a gyilkost elfogjuk. Azután elemezzük az eseményeket, azt, hogyan szervezték meg a bevetést” – szögezte le Buda a belügyminisztériumban.

Az újságírók azon kérdésére, hogy miért gondolja úgy, hogy a bevetést “helytelenül” szervezték meg, Buda így válaszolt: “A megyei főkapitányság szervezte meg az egész akciót. Nekik voltak információik, nekik kellett volna megfelelően megszervezni a bevetést”.

Hangsúlyozta, az akcióban részt vevő rendőrök nem tudták, hogy az üldözött személynek fegyvere van.

“Az üldöző rendőrök felszereltsége jó volt. Valószínűleg további intézkedéseket is kellett volna hozni az illető helyszín biztosítására. (…) Rendőreink egy kilométeren át üldözték, 36 lövést adtak le. Ketten voltak, egyikük egyik irányba ment, a másik a másik irányba. A rendőr szabályosan járt el” – fejtette ki Buda.

Arra a kérdésre, hogy hány rendőrnek van még szolgálati fegyverként 1974-ben gyártott Carpaţi pisztolya, ahogyan a vasárnap lelőtt rendőrnek is az volt, Buda nyomatékosította, hogy korszerű fegyverek is vannak a rendőrség birtokában, de ugyanakkor használatosak még a Carpaţi pisztolyok is. Rámutatott, fokozatosan történik a modern fegyverekkel és golyóálló mellénnyel való felszerelés, és azok élveznek elsőbbséget, akik a beavatkozási alakulatokban és a közrendészetnél szolgálnak.

Kérdésre válaszolva Buda leszögezte, hogy az üldözésben résztvevő két, közrendészetnél szolgáló rendőrnek volt golyóálló mellénye a szolgálati felszerelésében.

“Folyamatban van a golyóálló mellények beszerzése: 35 ezer mellény vásárlására létezik keretszerződés, tavaly körülbelül 3500-at vásároltunk meg” – mondta Buda.

“Ma azonban az elsődleges célkitűzésről beszélünk, és ez a gyilkos elfogása, azt követően majd beszélünk az eljárásokról is. (…) Jelenleg mintegy 300-400 emberünk van a környéken, a belügyminisztérium minden alakulatából, ezek közül 250 rendőr. Átfésüljük az egész környéket, van néhány nyomunk, kihallgatásra visszük a gyilkos teljes ismeretségi körét” – mondta Buda.

Hozzátette, a rendőrség speciális erőit vetik be elsősorban, hogy a vasárnapihoz hasonló tragédiát elkerüljék.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük