Felhívás!

Nincs pardon az Isis-rajongónak

Nincs pardon az Isis-rajongónak Románia

Románia Legfelsőbb Bírósága elutasította Livia Maria Baila fellebbezését, a nagylaki (Arad megye) fiatal hölgynek 1 év 5 hónap és 10 nap szabadságvesztést kell letöltenie terrorista eszmék terjesztése miatt.

A vádirat szerint L.M.B. hosszú időn keresztül tartott internetes kapcsolatot az Iszlám Állam néven ismert arab terrorista szervezet (ISIS) tagjaival, sejtjeivel. A vádiratban az áll, hogy a hölgy nemcsak érdeklődött az arab szervezet iránt, hanem népszerűsítette az eszméit, biztatta, méltatta a tagjait. Sőt, ő maga is kifejezte abbéli óhaját, hogy kiutazzon és az arab terrorista szervezethez csatlakozva harcoljon.

A román hatóságok csaknem egy évig tartották megfigyelés alatt a hölgyet, valószínűleg hamarabb őrizetbe veszik, ha el akarta volna hagyni az országot. A nyomozati anyagban az áll, L.M.B. használta a kódolt (“láthatatlannak” is nevezett) internetes hálózatot, és a Facebook közösségi oldalon csaknem kéttucatnyi hamis néven írt, neveit időnként változtatta, előző oldalait törölte. Levelezett a Daesh-tagokkal, ez az Iszlám Állam híveinek egyik megnevezése. Kifejezte hódolatát, eszmei rokonszenvét az ISIS iránt, a feltételezések szerint a tényleges csatlakozás idő kérdése lett volna, ha le nem fülelik a román hírszerzők és bűnüldözők. Két kisgyermeke van, akiket radikalizálódása előtt elhagyott.

A hölgy a perek során azzal védekezett, hogy szabad emberként kedvtelésből tanult arab nyelven, az iszlám terroristákról szóló honlapokat pedig csupán kíváncsiságból látogatta. A vád bizonyítékai azonban ezt cáfolták.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.