Felhívás!

Nem számolják fel a bírák és ügyészek visszaéléseit vizsgáló ügyosztályt

Nem számolják fel a bírák és ügyészek visszaéléseit vizsgáló ügyosztályt Románia

Döntő házként elutasította kedden a képviselőház az igazságszolgáltatásban elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló ügyosztály felszámolásáról szóló tervezetet.

A javaslat elutasítását 167 képviselő támogatta, 97-en az ellen szavaztak, 25-en tartózkodtak a voksoláskor.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) 41 törvényhozója, valamint Ana Birchall független képviselő által kezdeményezett tervezet többek között a bírák és ügyészek, az illetékes európai intézmények, a Velencei Bizottság és a korrupcióellenes államcsoport (GRECO) bíráló állásfoglalásaival indokolja az ügyosztály felszámolásának szükségességét.

A tervezet vitáján Stelian Ion USR-képviselő azt mondta, már rég meg kellett volna szüntetni az ügyosztályt. “Aki nem szavazza meg a tervezetet, tönkre akarja tenni, illetve ellenőrzés alá akarja vonni az igazságszolgáltatást” – vélekedett.

Erre reagálva Florin Iordache szociáldemokrata párti képviselő egy alkotmánybírósági döntésre hivatkozva rámutatott, “az ügyosztály létrehozása törvényi garanciát jelent a bírák és ügyészek függetlenségére”, ezért – meglátása szerint – aki fel akarja számolni azt, gyakorlatilag az igazságszolgáltatás alárendelését célozza.

A képviselőház döntő házként szavazott a javaslatról.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.