Felhívás!

Nem sérti az alkotmányt, hogy a parlament írja ki a parlamenti választásokat

Nem sérti az alkotmányt, hogy a parlament írja ki a parlamenti választásokat Románia

Nem sérti a román alkotmányt az a törvénytervezet, amelynek értelmében a parlament határozná meg a parlamenti választások időpontját – állapította meg többszöri halasztás után kedden az alkotmánybíróság.

A képviselőház baloldali többsége július 27-én a koronavírus-járványra hivatkozva fogadott el törvénytervezetet a parlamenti választási törvény módosításáról, amely egyebek mellett arról rendelkezik, hogy immár nem a kormány, hanem a parlament hatásköre kiírni a választást.

Klaus Iohannis államfő nem hirdette ki a tervezetet, hanem alkotmányossági óvást emelt ellene. A jobboldali elnök szerint sérti a jogbiztonság elvét, és érdekellentétet szül, ha a honatyák – elhúzva a választások kiírását – meghosszabbíthatják saját megbízatásukat.

Mivel az alkotmánybíróság nem döntött idejében az óvásról, a kormány a hatályos régi törvény alapján december 6-ra kiírta a parlamenti választásokat.

Az alkotmánybíróság szavazattöbbséggel hozott keddi határozata legfeljebb erkölcsi elégtétel lehet a parlament baloldali többsége és a tervezetet beterjesztő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) számára, a választások időpontját illetően azonban már aligha lehet jelentősége.

Az alkotmányossági szűrőn kéthónapos késéssel sikeresen túljutott törvénytervezet vitatott előírása szerint ugyanis a választások időpontjáról a parlamentnek kell sarkalatos törvényt hoznia legalább 60 nappal a kijelölt dátum előtt. Ez további körülményes jogalkotási folyamatot feltételez, amelyre nincs már idő, hiszen a 2016-ban megválasztott parlament mandátuma december 21-én lejár.

A választások időpontjának taktikai jelentőséget tulajdonítottak a román pártok, a baloldali ellenzék azt remélte a voksolás halasztásától, hogy a népszerűtlen járványügyi intézkedések kikezdik a kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) népszerűségét.

Miután egyértelművé vált, hogy a parlament nem tudja idejében kivenni a kormány kezéből a választások kiírásának jogát, a parlamenti többség is elfogadta a december 6-i dátumot, és – a kormánnyal egyetértésben – rekordidő alatt elfogadott egy másik törvényt a járványhelyzet miatt szükségessé vált szervezési módosításokról.

Egyebek mellett lerövidítették a választási előkészületek időtartamát, felére csökkentették a jelöltállításhoz szükséges támogató aláírások számát, lehetővé tették, hogy a külföldön élő román állampolgároknak két nap áll majd rendelkezésükre leadni voksukat.

Orban: nagyon furcsa; ha a parlament nem akarja kitűzni a választások időpontját, nincs mit tenni

“Nagyon furcsának” tartja Ludovic Orban miniszterelnök az alkotmánybíróság keddi döntését, amely szerint a törvényhozás dönt a parlamenti választások dátumáról.

A B1 televízió műsorában a kormányfő rámutatott, az általa vezetett kabinet az alkotmány, valamint a hatályos törvény előírásai alapján tűzte ki december 6-ára a parlamenti választásokat, a taláros testület döntése nyomán azonban ez változhat, mert a Szociáldemokrata Párt (PSD) korábban már bejelentette, hogy el fogja halasztani a választásokat.

Orban azt mondta, “nem emlékszik”, hogy az elmúlt 30 évben lett volna példa arra, hogy a parlament jelölje ki a választások dátumát.

Hozzátette, a törvényhozók nem vonhatók felelősségre, ha például nem biztosítják a kvórumot az ülésen, és emiatt nem tudja elfogadni a parlament a választások dátumáról döntő törvényt. “Ha a parlament nem akarja kijelölni a választások időpontját, a törvényhozókat nem lehet felelősségre vonni, nincs amit tenni velük. És akkor ki szabja meg az időpontot? Természetesen a kormány, de…, szóval nagyon-nagyon furcsa ez” – nyomatékosította.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.