Felhívás!

Nem lenne mentség a békülés

Nem lenne mentség a békülés Románia

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) honatyái olyan törvénymódosítást javasolnak, amely tovább szigorítaná a családon belüli erőszak büntetésére vonatkozó előírásokat.

A Román Parlament képviselőházában megvitatásra kerülő törvénytervezet legfőbb célja az, hogy a házastársát, illetve valamelyik családtagját bántalmazó személy ne mentesüljön a bűnvádi eljárás alól akkor se, hogyha az agressziót elszenvedő személy visszavonja rendőrségi vagy ügyészségi, bírósági  feljelentését, nyilatkozatát. A büntetőpert tehát nem szakítaná meg az elszenvedő békülési szándéka!

A törvénykezdeményezők indoklása szerint a tapasztalat azt mutatja, hogy a családon belüli erőszakos cselekmény elkövetői nagyon sok esetben elérik azt, hogy tényleges békülés vagy pedig fenyegetés, lelki zsarolás okán az elszenvedő visszavonja panaszát, ami a hatósági eljárás azonnali beszüntetésével jár. Előfordul olyan is, hogy az elszenvedő megsajnálja a büntetőpernek kitett elkövetőt, vagy egyéb okból megbocsát.

A családon belüli erőszakos cselekmények skálája eléggé széles, vannak súlyosabb és enyhébb vétségek, jogilag a családon belüli erőszakhoz sorolják a pofon és ököllel való ütlegelés mellett a hajtépést, karcsavarást, zúzódást okozó testfogást, markolást, falhoz lökdösődést, rúgást, a kemény tárgyakkal való dobálást, de a háztartásban lévő tárgyak, berendezések, készülékek megrongálását, összetörését is.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.