Felhívás!

Nem kötelezhetik román nyelvvizsgára a felvételiző magyar végzősöket az egyetemek

Nem kötelezhetik román nyelvvizsgára a felvételiző magyar végzősöket az egyetemek Románia

Nem ellenőrizhetik többé a romániai egyetemek a felvételre jelentkező kisebbségi diákok román nyelvi kompetenciáját.

A szaktárca Molnár Zsolt ombudsmanhelyettes megkeresése nyomán miniszteri rendeletben módosította a felvételi szabályzatot, amelynek új változata kedden jelent meg a hivatalos közlönyben.

Az állampolgárokkal szembeni hivatali jogsértéseket vizsgáló – Romániában a Nép Ügyvédjének nevezett – hivatal tavaly júliusban hívta fel az oktatási minisztérium figyelmét, hogy az egyetemi, mesteri és doktori felvételi módszertanról szóló, 2016-ban elfogadott szabályzat diszkriminációra ad lehetőséget. Egyik előírásának értelmezhetősége miatt ugyanis néhány felsőoktatási intézmény román nyelv ismeretéből is vizsgáztatta azokat a felvételizőket, akik nem román tannyelvű középiskolában végeztek.

A szaktárca a Nép Ügyvédjének adott tavaly októberi válaszában megígérte: kiküszöböli a kisebbségekhez tartozó diákok hátrányos megkülönböztetésének lehetőségét.

Korábban az oktatási minisztérium megtagadta az egyetemi felvételi szabályzatának módosítását. Egyebek mellett arra hivatkozott, hogy az érettségi román szóbeli vizsgája nem tükrözi a diákok nyelvtudásának szintjét, mert a nyelvi kompetenciákat nem az európai szabványnak megfelelően méri.

Ezt az érvelést Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke felháborítónak minősítette, és bejelentette, hogy az intézmény hivatalból eljárást indít a minisztérium ellen.

A kedden megjelent rendeletben a minisztérium megtiltja az egyetemeknek, hogy román nyelvvizsgára kötelezzék azokat a felvételizőket, akik romániai iskolában, de nem románul végezték a tanulmányaikat. Ezek a diákok a szabályzat szerint az érettségi oklevelükkel igazolják a román nyelvi kompetenciáikat.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. január 9., 12:59
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Vicces. Eltöröltek valamit, amit sosem alkalmaztak. Jelentkezzen az, aki egyetemi felvételin kellett román nyelvi kompetenciából vizsgázzon, hacsak nem iratkozott be román irodalom szakra, ahol netán többletjelentkezés volt és kérték, mint mindenki mástól, hogy román irodalomból felvételizzen, mint szakirányú tantárgyból. Ilyen a politikum, azért harcol, ami amúgy sem szolgál gyakorlati haszonnal. Okosabb lett volna a magyar mesteri és doktori szakokon nyújtandó ösztöndíjak számának a növekedését kérni, abban tényleg kevés a támogatás.

 • User
  Dátum: 2020. január 10., 6:12
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Az érettségi nyelvvizsgáján aki kézzel- lábbal mutogat, az “haladó” minősítést kap, aki össze tud tákolni egy tőmondatot, az már “expert”. Szégyen, hogy valaki beiratkozik (mert felvételi már nem szükséges, csak pénz) egy egyetemre és nem képes egy elemi párbeszédre románul.