Felhívás!

Nem járják ki végig

Tavaly Romániában 16,4 százalékos volt az iskolaelhagyások aránya, ami azt jelenti, minden 100 tanulóból 16-17 kimaradt valamelyik évfolyam elvégzése után vagy tanév közben.

Iskolaelhagyásnak, kimaradásnak általában azt nevezik, amikor a tanuló nem végzi el az 1-8. osztályt. Ez korántsem jelenti azt, hogy a 9-12. osztályosokat nem érintené a jelenség. Jelentős azoknak a száma is, akik érvényes tanúsítványt kapnak a 12 osztály elvégzéséről, de nem jelentkeznek érettségire a ballagás évében, esetleg később sem. A romániai iskolaelhagyások falusi aránya 25,4 százalék, a romák körében pedig ennek háromszorosa!

A 16,4 százalékos iskolaelhagyási arány a legkisebb az utóbbi évtized során, 2010-ben például 19,3 százalékos, 2017-ben 18,1 százalékos volt. Az európai uniós átlag tavaly 10,6 százalék, 2009-ben 14,2 százalék. Az Európai Bizottság által ismertetett adatok szerint tavaly Romániában a bruttó nemzeti össztermék (GDP) 2,8 százalékát fordították oktatásra, az EU tagállamainak az átlaga viszont 4,6 százalék.

Az iskolából 14 éves koruk előtt kimaradt lányok 7 százaléka és a fiúk 14 százaléka vállalt munkát az iskolaelhagyás évében. A romániai átlagnál valamivel magasabb az idő előtti iskolaelhagyások számaránya Erdélyben, Moldvában és Dobrudzsában. Az uniós tagállamok közül Horvátországban a legjobb a helyzet, hiszen minden 100 gyermek közül alig 3 marad ki idő előtt az iskolából.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.