Felhívás!

Nem Eckstein-Kovács Péter lett az ombudsman

Nem Eckstein-Kovács Péter lett az ombudsman Románia

Renate Weber volt liberális európai parlamenti (EP-) képviselőt választotta ombusmannak szerdán a parlament szociálliberális többsége, a jobbközép ellenzék által javasolt és az RMDSZ által is támogatott Eckstein-Kovács Péter volt RMDSZ-szenátorral, egykori kisebbségügyi miniszterrel szemben.

A Nép ügyvédjének nevezett tisztséget eddig a szociáldemokraták támogatását élvező Victor Ciorbea volt miniszterelnök töltötte be, akinek a mandátuma május 6-án járt le, azóta pedig ügyvivőként vezette a hatósági visszaélések kivizsgálásával foglalkozó hivatalt.

Eckstein-Kovács Pétert a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) szövetség javasolta a tisztségre. Kinevezését eredetileg másik két ellenzéki alakulat, az európai néppárti tagsággal rendelkező Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Traian Băsescu volt államfő által alapított Népi Mozgalom Párt (PMP) is támogatta, utóbbi azonban később mégis saját jelöltet állított Cătălin Voinea Mic személyében.

A magyar politikus ombudsmani kinevezését az RMDSZ is megszavazta, annak ellenére, hogy a volt szenátor tavaly júniusban kilépett a szövetségből, tiltakozásul amiatt, hogy a büntetőjog módosításait az RMDSZ támogatásával fogadta el a bukaresti szociálliberális parlamenti többség. A titkos voksoláson Renate Weber 208, Eckstein-Kovács Péter 109, Cătălin Voinea Mic 16 támogató szavazatot kapott.

Viorica Dancila szociáldemokrata (PSD) miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy a nagyobbik kormánypárt felajánlotta az ombudsmani tisztséget koalíciós partnerének, a liberális ALDE-nak. A gesztus nemcsak az EP-választások után nehéz helyzetbe került szociálliberális koalíció egységét hivatott erősíteni, hanem egyben mentőövet is jelentett a párt egyik markáns képviselője számára, miután a május 26-i voksoláson az ALDE nem lépte át az ötszázalékos küszöböt, és így Weber nem folytathatta munkáját az EP-ben.

A Nép ügyvédjének mandátuma öt évre szól, kinevezéséről a parlament együttes ülése dönt. Az ombudsman többször került a politikai csatározások középpontjába, mivel az alkotmány szerint csak az ombudsmannak van joga alkotmányossági óvással meggátolni egy törvényerejű sürgősségi rendelet azonnali hatályba lépését.

A jobbközép ellenzék ezért Weber megválasztását is bizalmatlanul fogadta, megelőlegezve, hogy “Ciorbeához hasonlóan nem a nép, hanem a hatalom” ügyvédjeként fog ténykedni.

Renate Weber – ALDE-s képviselőtársához, Norica Nicolaihoz hasonlóan – azon romániai EP-képviselők közé tartozott, akik tavaly ősszel nem szavazták meg a Sargentini-jelentést, kettős mércén alapuló, politikailag elhibázott, a közelgő EP-választási kampánnyal összefüggő lépésnek nevezve Magyarország elmarasztalását.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.