Felhívás!

Tătaru: ha 3-4 nap alatt 10 ezer fertőzést regisztrálnak, indokolttá válik a szükségállapot

Tătaru: ha 3-4 nap alatt 10 ezer fertőzést regisztrálnak, indokolttá válik a szükségállapot Románia

Újra bevezethetik a szükségállapotot Romániában, ha az országban 3-4 nap leforgása alatt az új koronavírus esetek száma eléri a tízezret, hívta fel a figyelmet Nelu Tătaru egészségügyi miniszter. A tárcavezető az Agerpresnek úgy nyilatkozott, hogy Románia még nem érte el a pandémia első hullámának végét, jelenleg a második csúcsnak vagyunk tanúi, miután az új esetek száma meghaladta a 600-at az országban.

 „Nem vezetjük be a szükségállapotot két nap miatt, amikor az esetek száma 500 fölé emelkedett. Akkor vezetjük be a szükségállapotot, amely az elnök előjoga, ha erőteljes lesz a vírus terjedése, az esetek száma exponenciálisan fog növekedni, esetleg egyik napról-napra megduplázódik, olyan körülmények között, hogy a közösségi terjedés magas. Más dolog, hogy tízezer új eset van másfél-két hét alatt, és teljesen más, ha ez 4-5 nap alatt van. Ha 3-4 nap alatt tízezer új eset lesz az egész ország szintjén, akkor indokolt lesz a szükségállapot, ha pedig ez három városban alakul ki, akkor csak ezeket a városokat helyezzük karanténba” – jelentette ki a miniszter.

Hozzátette, hogy a fizikai távolságtartással kapcsolatos szabályok be nem tartása a COVID-19 fokozott közösségi terjedéséhez vezet.

„Négy héten keresztül enyhe, progresszív növekedést tapasztalhattunk, amelyet betudtunk az enyhítő körülményeknek, de ez nem csak a mi részünk, hanem a többiek együttműködésétől is függ. A szabályok be nem tartása miatt hangsúlyos közösségi terjedést láthatunk. A városi agglomerációk, amilyen a tengerparton van, amilyen a Prahova-völgyében van, vezettek az új esetek számának növekedéséhez. A növekedés az elmúlt két hétben pedig fokozatosan felgyorsult” – tette hozzá.

(Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. július 10., 17:44
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Arról miért nem beszélnek, hogy a tesztelések száma is ugyanúgy megnövekedett?? Miért nem beszélnek elvégzett teszt/ pozitív teszt arányokról???
  Nem mindegy, hogy elvégzünk 500 tesztelés mint az 500 pozitív, vagy elvégzünk 10 000 tesztet és 500 pozitív.
  Mert ezek a számok így semmitmondóak.

  • User
   Dátum: 2020. július 10., 20:11
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Ugyanazért, amiért nem szabad adatokat közölni az egyes településekről. A zavarosban halásznak. A politikai ellenfeleiket, vagy az embereket hibáztatják, így takargatják a tehetetlenségüket, a hozzá nem értésüket, és azt, hogy a hatalmon kívül semmi más nem érdekli őket. Elveszítették az emberek bizalmát, pedig a vírus a tömegek együttmüködése nélkül nem győzhető le. Sajnos nagyon emelkedik a napi új esetszám, az intenzíven ápolt betegek és a halálesetek száma is.

  • User
   Dátum: 2020. július 10., 21:02
   ÉRTÉKELÉS: 5

   Nézd meg a Transindexen – Vírushelyzet. Ott egymásra van vetítve a napi esetszám az elvégzett tesztek számával. Június elején magas tesztszám mellett jóval alacsonyabb volt a napi megbetegedések száma a mostaninál.