Felhívás!

Nehéz helyzetben az RMDSZ

Nehéz helyzetben az RMDSZ Románia

Összességében alkotmányellenes a közigazgatási törvénykönyv, amely speciális nyugdíjakat irányoz elő a helyi választott képviselőknek – döntötte el kedden az alkotmánybíróság. Az RMDSZ, amelynek sikerült több, a magyarság számára előnyös feltételt is belevinni a jogszabályba, nincs könnyű helyzetben, a parlamentnek ugyanis nulláról kell újratárgyalnia a törvényt.

Tamás Sándor megyei tanácselnök azt mondja: Románia „szembemegy” az Európai Unióval. Amikor mindenki a decentralizálás fontosságát hangsúlyozza, a döntési szint „leengedését” tartja üdvösnek a regionális és helyi hatóságok szintjére, akkor Románia egy masszív központosítási kampányt folytat. Teszik ezt annak ellenére, hogy a helyi közigazgatásra vonatkozó, 2001/215-ös törvény a helyi autonómia meghatározásával kezdődik – mondta el Tamás Sándor. A megyei tanács elnöke szerint ez azért is fájó, mert a decentralizációra vonatkozó törvényt 70 százalékos szavazattöbbséggel fogadta el a parlament, ám azt is „elkaszálta” az alkotmánybíróság.
Kedden a parlamentnek visszaküldött törvény a decentralizáció mellett több olyan előírást is tartalmazott, amely kiterjesztette a magyar nyelv használatát a közigazgatásban. A megyei tanács elnökének véleménye szerint a most erőltetett centralizáció, „sokba fog még kerülni” a helyi adminisztrációnak, és végső soron a lakosságnak.
Amikor arról kérdeztük, hogy az általános magyarellenes hangulat miatt, vajon megnyirbálja-e a parlament azokat az előírásokat, amelyek némiképpen kényelmesebbé tették volna a kisebbségek életét, Tamás Sándor azt mondta, hogy „mióta meghalt a torjai javasasszony”, azóta nem mer jóslatokba bocsátkozni.
Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője azt nyilatkozta, hogy „gyors megoldást sürgetnek” a közigazgatási törvénykönyv kapcsán. Emlékeztetett: az RMDSZ javaslatára az új közigazgatási törvénykönyvbe bekerült, hogy önkormányzati döntéssel ott is lehet alkalmazni a kisebbségi jogokat, ahol a kisebbség aránya nem éri el a húsz százalékot. Emellett magyarul is ki kell írni az utcák, terek, parkok nevét is ott, ahol a magyarság számaránya meghaladja a húsz százalékot, hogy a prefektúrának is „kell tudnia” magyarul, hogy anyanyelvű formanyomtatványokat is lehet alkalmazni, hogy a megszerzett anyanyelvhasználati jogok ott sem csorbulnak, ahol időközben 20 százalék alá esett a magyar közösség aránya.
Az alkotmánybíróság kedden egyöntetű szavazattal adott helyet a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP), valamint Klaus Iohannis államfő által a közigazgatási törvénykönyv ellen emelt alkotmányossági kifogásnak.
Az alkotmánybíróság egyrészt megállapítja, hogy a törvényt anélkül fogadták el, hogy egyeztettek volna a Gazdasági és Társadalmi Tanáccsal, másrészt a törvény elfogadásának folyamatában sérült a kétkamarás parlament alkotmányos elve.
A parlamentnek elölről kell kezdenie a törvény megtárgyalását. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. november 8., 7:57
    ÉRTÉKELÉS: 19

    Silencium! Ti nem azt neheztelitek,hogy nem beszelhettek magyarul a kozigazgatasban es a tobbit ami itt felrevezeto modon le van irva.Nem! Ti a specialis nyugdijak jova nem hagyasaert rinyaltok! Jol teszik ha ezt nem fogjak jovahagyni!Masok tengodnek egy elet munkaja utan az ehber nyugdijaikbol es nektek specialis nyugdij kene? Nem szegyellitek magatokat?!