Felhívás!

Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Dan Şova volt szenátort

Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Dan Şova volt szenátort Románia

Befolyással üzérkedés bűncselekménye miatt négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte szerdán a bukaresti ítélőtábla Dan Şova volt szenátort a govorai hőerőművel kapcsolatos ügyben. A CET Govora volt igazgatója, Mihai Bălan három év letöltendőt kapott hivatali visszaélés miatt.

Ebben az ügyben már született egy jogerős ítélet Dan Şova ellen 2018 júniusában. Akkor három év szabadságvesztésre ítélte a legfelsőbb bíróság, hat hónap után azonban kiengedték a börtönből egy alkotmánybírósági döntés alapján, amely törvénytelennek ítélte az öttagú bírói testületek kijelölését.

Az ügyet a bukaresti ítélőtábla tárgyalta újra, és az elsőnél súlyosabb, négy év szabadságvesztésről szóló büntetést szabott ki. Az ítélet nem jogerős. A döntés értelmében a négy évből levonják azt az időszakot, amit Şova előzetes letartóztatásban töltött (2015. december 3. és 2016. február 8. között), illetve az első ítélet után leült hónapokat (2018. június 20. és 2018. december 19. között). Az ítélet 100 ezer euró elkobzásáról is rendelkezik. A hőerőmű volt igazgatójának, Mihai Bălannak ugyanakkor 1.056.141 lejt kell fizetnie a CET Govorának.

A korrupcióellenes ügyészség szerint 2011 októbere és 2014 júliusa között Dan Şova összesen 100 ezer eurót kapott egy személytől, cserében pedig közbenjárt Mihai Bălannal, hogy a CET Govora kössön jogi tanácsadási szerződést egy ügyvédi irodával, havi 10.000 euró értékben.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.