Felhívás!

Negatívan véleményezte a CSM a legfőbb ügyész elmozdítását célzó javaslatot

Negatívan véleményezte a CSM a legfőbb ügyész elmozdítását célzó javaslatot Románia

Negatívan véleményezte a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi részlege az Augustin Lazăr legfőbb ügyész leváltására vonatkozó igazságügy-miniszteri javaslatot.

A CSM közleményt adott ki, amelyben tájékoztat, hogy november 19-i ülésén elutasító álláspontra helyezkedett az igazságügyi miniszter azon indítványával szemben, hogy mozdítsák el tisztségéből a legfőbb ügyészség vezetőjét, Augustin Lazărt. A CSM ügyészi osztálya írásbeli indoklást küld majd döntéséről a tárcavezetőnek.

A testülethez közel álló források szerint öten a negatív vélemény mellett voksoltak, egy ügyész támogatta a Lazăr leváltására vonatkozó indítványt.

A CSM véleménye konzultatív jellegű a kérdésben. Az igazságügyi miniszter még a szavazás eredményének bejelentése előtt távozott a testület üléséről.

Tudorel Toader október 24-én jelentette be, hogy kezdeményezi Augustin Lazăr legfőbb ügyész tisztségből való elmozdítását.

A tárcavezető 63 oldalas jelentést készített a legfőbb ügyész tevékenységének átvilágítása nyomán. Az öt fejezetre tagolt dokumentum húsz pontban foglalja össze azokat az érveket, amelyek alapján Augustin Lazăr menesztését kéri.

Az igazságügyi miniszter szerint a jelentésben felsorolt tények “nem tolerálhatók” egy jogállamban, és azt bizonyítják, hogy Lazăr tevékenysége “szembemegy az alkotmány és a törvények szabta kötelezettségekkel”. Tevékenységével, magatartásával és nyilatkozataival Augustin Lazăr eltérítette a főügyészséget az alaptörvényben rögzített feladatától – tette hozzá akkor Tudorel Toader.

A törvény értelmében a legfőbb ügyész leváltását az igazságügyi miniszter kérheti, és a CSM ügyészi részlege konzultatív jellegű véleményt fogalmaz meg a kérésről. A döntést az államfő hozza.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.