Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Ne hagyják el a kisgyermekeket!

Az UNICEF (az ENSZ Gyermekalapja) és a romániai Gyermek-jogvédelmi és Örökbefogadási Hatóság (ANPDCA) 2016. évre vonatkozó közös tanulmánya egyebek között rámutat, hogy az állami gondozásra szoruló kisgyermekek 75 százalékát csecsemőkorukban a szülészeteken hagyta az édesanya.

Hirdetés
Hirdetés

Az ilyen cselekedetekre vetemedett kismamák többsége kiskorú és egyedülálló, aki a családtól – szülőktől, rokonságtól, partnertől – sem kapott kellő támogatást és biztatást a megszült kisbaba gondozásának, nevelésének a felvállalására. Megrendítő adat, hogy jelentős azoknak a száma, akik azért hagyták csecsemőiket a szülészeteken vagy kórházi kórtermekben, mert a gyermek valamilyen fogyatékkal született. Sok esetben az ilyen háttérrel rendelkező kismama nem tudta vagy nem akarta megnevezni a gyermek édesapját.

A romániai Blondie Szövetség olyan programot indított, amely egyfelől a gyermekelhagyások megakadályozását, megelőzését célozza, másfelől ahhoz igyekszik hozzájárulni, hogy a már elhagyott kisgyermekek megfelelő egészségügyi ellátásban részesüljenek és megkapják a testi, szellemi fejlődésükhöz szükséges feltételeket. A fővárosból indult és az ország nagyobb városaira is kiterjedt az “Egyetlen gyermeket se hagyjanak a kórházakban!” jeligével zajló kampány. Létrehoztak egy orvosi központot is az olyan kisgyermekek számára, akik a betegségeik, fejlődési rendellenességeik okán ugyan nem szorulnak (már) kórházi beutalásra, ám mégis különleges és állandó felügyeletet igényelnek. Ott olyan kisgyermekeket is fogadnak, akiket ugyan nem hagytak el szüleik, ám a családi otthonban hiányoznak a kellő gondozási feltételek. A Blondie vezetői és önkéntesei azt remélik, az általuk szervezett, működtetett gyermekvédelmi hálózat léte ráébreszti a “rizikófaktoros” kismamákat, hogy a kisgyermekük elhagyása helyett inkább forduljanak segítségért az egyesülethez.

Amint a Székely Hírmondó és beszámolt korábban róla, tavaly 751 kisgyermeket hagytak a szülészeteken, kórházakban, klinikákon, közülük 520 “maradt” a szülészeteken.

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.