Felhívás!

Nagyszabású nemzetközi hadgyakorlat kezdődik pénteken a Fekete-tengeren

Nagyszabású nemzetközi hadgyakorlat kezdődik pénteken a Fekete-tengeren Románia

A román haditengerészet szervezésében megrendezett idei legnagyobb hadgyakorlat kezdődik pénteken a Fekete-tengeren az Egyesült Államok, Bulgária, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Spanyolország és Törökország részvételével.

A román haditengerészet szerdai közleménye szerint a román partszakasz térségében lebonyolítandó Sea Shield 21 fedőnevű, március 29-ig tartó közös műveletben 2400 katona, 18 hadihajó – egy cirkáló, egy romboló, több fregatt, korvett, aknaszedő, rakétahordozó- és vontatóhajó -, valamint 10 repülő és helikopter vesz részt.

A gyakorlaton a Szövetséges Tengerészeti Parancsnokság a 2-es számú Állandó NATO Tengerészeti Csoport (SNMG-2) hajóival,  köztük a román Regina Maria fregattal lesz jelen.  

A román és lengyel haditengerészet három parti rakétaütege tengeri célpontok megsemmisítését fogja gyakorolni, a légtér biztosítását a román légierő F-16-os és MiG 21 Lancer vadászgépei, IAR-330-as harci helikopterei és spanyol Eurofighter Typhoon harci repülőgépek fogják ellátni.

A Sea Shield 21 forgatókönyve valamennyi olyan műveletre kiterjed, amellyel a NATO válaszolna egy, a térségben kirobbanó geopolitikai válságra, azzal a céllal, hogy megerősítse a tagországok együttműködési képességét a vízi, tengeralatti, szárazföldi és légi hadműveletek során. A rendszeres Sea Shield és Poseidon hadgyakorlatokkal Románia a 2016-os NATO-csúcson tett javaslatának szellemében a szövetség dél-keleti szárnyának megerősítéséhez, a NATO fekete-tengeri jelenlétének folyamatossá tételéhez járul hozzá – közölte a román haditengerészet.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.