Felhívás!

Műszakival a roncsprogramba?

Műszakival a roncsprogramba? Románia

Azok a gépkocsik, amelyeknek nincs meg az időszakos műszaki vizsgájuk (ITP), 2019. január elsejével kezdődően nem vehetnek részt a Rabla és a Rabla Plus nevű, az országos gépkocsipark felújítását célzó roncsprogramokban. Az illetékesek magyarázata eléggé ellentmondásos.

A Környezetvédelmi Alap vezetője, Cornel Brezuică az „intelligens” szállítás kapcsán tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy milyen meggondolásból hozták ezt az újabb megszorító intézkedést. „Úgy véltük, hogy a műszaki vizsgálat elengedhetetlen feltétele annak, hogy egy gépkocsit ki lehessen írni forgalomból, és ezáltal csökkenteni tudjuk a környezetszennyezést, mivel az ITP az, ami lehetővé teszi egy gépkocsinak, hogy a forgalomban részt vegyen. Amennyiben nincs érvényes műszakija, úgy nem közlekedhet, ennek következtében nincs környezetszennyezés. Ez a meggondolás vezetett arra, hogy ezt a kitételt bevezessük a programba. Gyakorlatba 2019 januárjától ültetődik azért, hogy ne okozzon fennakadást a piacon. Azt szeretnénk, hogy a forgalomból kiessenek mindazon járművek, amelyek szennyeznek, és olyanokkal helyettesítsük azokat, amelyek kevésbé veszélyesek a környezetre” – magyarázta az alap vezetője, hangsúlyozva, hogy a roncsprogramba szánt autónak mindenféleképpen érvényes műszakija kell legyen.
„A rendszer a következőképpen működik: le kell adni a nyolc évnél régebbi, forgalomba beírt, tehát környezetszennyező autót, ami helyett a program révén egy kevésbé környezetszennyező jármű vásárolható. Erre az állam legtöbb kétezer euró támogatást folyósít, amennyiben a jármű nagyon környezetbarát. Mi a gépkocsik károsanyag-kibocsátását vettük figyelembe, mivel ki akarjuk vonni a forgalomból a működő és nagyon szennyező gépkocsikat. Nem az adás-vétel szempontjából hoztuk meg ezt az intézkedést” – válaszolta az azt firtató kérdésre, hogy az intézkedés nem a használtautó-közvetítőket célozza-e meg.
Meglátása szerint egy pár önkormányzat – köztük a fővárosi is – nagyon helyeslendő intézkedést foganatosított meg már azzal, hogy nem adnak bérbe parkolóhelyet a műszakival nem rendelkező autótulajdonosoknak.
„Egy jármű, amely nem közlekedik, hulladéknak tekinthető, és a tulajdonos kötelessége és felelőssége, hogy leadja egy ócskavas-telepen” – hangsúlyozta Cornel Brezuică, aki szerint az idén fel nem használt roncsprogram-jegyek jövő évre elveszítik értéküket. A Környezetvédelmi Alap vezetője úgy tudja, hogy körülbelül még 9000 felhasználatlan jegy van.
Az alap vezetője azt is eldicsekedte, hogy a roncsprogram révén eddig 40 ezer autót sikerült újjal helyettesíteni. Tegyük hozzá: tíz év alatt. Ami – ha figyelembe vesszük a Romániában bejegyzett mintegy hatmillió járművet – még egy százalékát sem éri el az országos autópark számának. És akkor nem említettük a Bulgáriában bejegyzett rengeteg autót, amit természetesen Romániában használnak… <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.