MOGYE: könyvvel a kezükben, orvosi maszkkal az arcukon tüntettek a diákok

MOGYE: könyvvel a kezükben, orvosi maszkkal az arcukon tüntettek a diákok Románia

Könyvvel a kezükben, orvosi maszkkal az arcukon, orvosi köpenyben tüntettek hétfőn délután a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológai Egyetem (MOGYTTE) folyosóin a magyar tagozat diákjai, akik nyomatékot kívántak adni annak a követelésnek, hogy szervezzék önálló struktúrába az egyetemen belül a magyar tagozatot.  

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) és a Petru Maior Egyetem tavalyi egyesülésével létrejött MOGYTTE-n pénteken kezdődtek spontán diáktüntetések amiatt, hogy az egyetem nem ismerte el azokat a jegyeket, amelyeket az egy hete kezdődött vizsgaidőszakban úgy szereztek a diákok, hogy tanáraik nem az egységes tételekkel vizsgáztattak.

Az egyetemen a most zajló vizsgaidőszaktól vezették be, hogy azonos tételek és pontozás alapján kell az egyetem román, magyar és angol szakán is megtartani a vizsgákat. A magyar oktatók többsége aláírásával nyomatékosította, hogy nem fogadja el ezt a vizsgáztatási módot, és hasonló nehézségi fokban, hasonló stílusban, hasonló pontozás szerint, de önállóan megalkotott tételek alapján kéri számon a tananyagot. A tanárok a közös vizsgarendszert többek között azért tartották problémásnak, mert kötelezi a közös bibliográfia használatát, és kizárja az oktatásból a román nyelven nem elérhető magyar nyelvű szakkönyveket.

Leonard Azamfirei, a MOGYTTE rektora az Agerpres hírügynökségnek adott nyilatkozatában kijelentette: a diáktüntetések hátterében az áll, hogy a magyar tagozat egyes tanárai félretájékoztatták a hallgatókat. Példaként említette: a diákok arra panaszkodtak, hogy két héttel a vizsgaidőszak előtt vezették be az új vizsgarendet, pedig erről 2018 áprilisában döntött az egyetem szenátusa, és az egységes vizsgák 2018 októberében az egyetemi chartába is bekerültek.

A rektor cáfolta, hogy az egységes vizsgák másodrendű, fordítói szerepkörre kényszerítenék a magyar tanárokat. Hozzátette: a tételek harmadrészét a román, harmadrészét az angol, harmadrészét pedig a magyar tagozat tanárai kell, hogy összeállítsák. Úgy vélte: a rendszer az azonos elbírálást hivatott biztosítani a tanintézeten belül, és a magyar tanárok elutasító magatartását a változtatással szembeni ellenállásuknak tulajdonította.

Eredménytelenül tárgyaltak

Eredménytelenül zárult hétfő este a MOGYTTE magyar tagozatának helyzetéről tartott tárgyalás az intézmény vezetője, illetve a magyar oktatók képviselői és az RMDSZ politikusai között – számolt be az Erdély Televízió.

A mintegy négyórás találkozón Leonard Azamfirei rektorral és Constantin Copotuiu prorektorral Kelemen Hunor szövetségi elnök, Novák Zoltán szenátor, Vass Levente képviselő, Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke, Mircea Dușa prefektus, valamint a magyar oktatók részéről Szabó Béla, Nagy Előd és Szilágyi Pál egyeztetett.

A tárgyalások után a rektor a magyar felet okolta az eredménytelenségért, mert nem engedtek a követeléseikből, ezért szerinte parttalan volt a vita. Kelemen Hunor hangsúlyozta, a végsőkig elmennek a tárgyalásban, és arról biztosította a diákokat, hogy a jogaik nem fognak sérülni.

A magyar tagozat vezetője, Szabó Béla az ETV-nek adott nyilatkozatában a rektort okolta a tárgyalások kudarcáért. Úgy vélte, hogy az egyetem román vezetőségének nehéz lesz elmagyarázni a diákoknak és a minisztériumnak, hogy egy egész tagozat lezáratlan. Ezzel arra utalt: az intézmény szenátusának tavaly decemberi döntése miatt elképzelhető, hogy a magyar diákok vizsgáit nem ismerik el.

A magyar kar létrehozásáig el sem jutottak a felek. „Ha ilyen kis dolgokban nem tudunk megegyezni, akkor hogy vethetnénk véget négy óra után egy nyolc éve tartó vitának” – fogalmazott Szabó Béla, aki szerint a tavaly decemberi szenátusi döntés akadémikusi minőségükben is sérti az oktatókat. „Egy tanár azért kapta a doktori, professzori státuszt, mert szaktekintély, elismerik a munkáját. Ez a döntés semmibe veszi őket, és egyszerű fordítókká degradálja” – jelentette ki.

„Nem tűrjük az igazságtalanságokat!”

A hétfői tárgyalás előtt megközelítőleg ezer diák gyűlt hétfőn a rektori hivatal elé, hogy követelje a magyar kar létrehozását. „Tartsák be azt a törvényt, amit nyolc évvel ezelőtt hoztak meg és a Babeș-Bolyai, illetve a Színművészeti Egyetem hasonmására nálunk is alakuljon meg végre a különálló magyar kar” – jelentette ki Ladányi Emmánuel, a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség volt elnöke az ETV-nek.

A diákok a szerintük utolsó pillanatban megváltoztatott vizsgáztatási szabályzatot is kifogásolták. És úgy általában az elmúlt években végbement változásokat. „Engem leginkább az zavar, hogy a szessziónak meg a vizsgaperiódusnak nem arról kéne szólnia, hogy azon gondolkodunk, hogy vajon elfogadják-e a vizsgáinkat hogy vajon érdemes volt-e tanulni? Hanem arról, hogy minden erőnket összeszedve tanuljunk, és erre tudjunk csak koncentrálni” – nyilatkozta egy hatodéves hallgató.

(MTI/ETV)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.