Hirdetés
Hirdetés

MOGYE: harmadik rektori mandátumára készül Leonard Azamfirei

MOGYE: harmadik rektori mandátumára készül Leonard Azamfirei Románia

Harmadik rektori mandátumára készül a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) Leonard Azamfirei, akinek kulcsszerepe volt az intézményen belüli román-magyar viszony elmérgesedésében.

Hirdetés
Hirdetés

Amint a Zi-de-zi.ro helyi portál közölte: a tavaly George Emil Palade Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetemmé átnevezett tanintézet szenátusa múlt szerdán hagyta jóvá a rektor jelöltségét, és fogadta el a rektort kiválasztó vizsgabizottság összetételét. A marosvásárhelyi egyetem tavaly májusban belső népszavazáson kétharmados szavazattöbbséggel döntött arról, hogy nem közvetlen választáson, hanem versenyvizsgával választja ki a következő rektort.

Szilágyi Tibor, az egyetem szenátusának tagja az MTI-nek elmondta: Leonard Azamfirei egyedül pályázta meg a tisztséget. Pályázatát a szenátus érdemi vita nélkül fogadta el. A korábbi magyar rektorhelyettes hozzátette: a magyar tagozat véget vetett annak a tiltakozásának, hogy választott képviselői nem vesznek részt az egyetem vezető testületeiben. Így a 19 magyar szenátor ott volt a 81 tagú szenátus múlt heti ülésén, de úgy érezték, hogy Leonard Azamfirei harmadik mandátuma eldöntött tény, ami ellen esélytelen fellépniük.

A román tanügyi törvény értelmében egy személy két egymás utáni teljes rektori mandátumot tölthet be. Leonard Azamfirei arra hivatkozva pályázta meg a harmadik mandátumát is, hogy a második mandátuma nem volt teljes. 2018. április 27. és június 2. között hat hétre felfüggesztette a rektori tisztség betöltését, hogy egy külföldi körúton vegyen részt.

A Libertatea napilap tavaly októberben közölt tényfeltáró riportot arról, hogy hét román egyetem rektora miként talált kiskaput a törvényen ahhoz, hogy a harmadik mandátumát is megpályázhassa. A riport szerint 2018 februárjában Sorin Cimpeanu, a Rektorok Országos Tanácsának (CNR) az elnöke megállapodást írt alá Teodor Melescanu külügyminiszterrel arról, hogy a két intézmény együttműködik “a romániai oktatási és kutatási lehetőségek népszerűsítésében és Románia imázsának javításában”. Így több romániai egyetem rektora többhetes kiszállásra utazott el olyan egzotikus országokba, mint Thaiföld, Mianmar, Bhután, Nepál, Brunei, Szingapúr és a Maldív-szigetek. Az utazás idejére felfüggesztették a rektori tisztségüket, és ezzel azt érték el, hogy immár nem lehet teljesnek tekinteni a második mandátumukat. A Libertatea egy fényképet is közölt a romániai rektori delegáció Maldív-szigeteki találkozójáról, melyen Marilen Pirtea, a Temesvári Nyugati Tudományegyetem, Sorin Cîmpeanu, a Bukaresti Agronómiai és Állatorvosi Egyetem, Leonard Azamfirei a MOGYTTE és Ioan Vasile Abrudan, a Brassói Transilvania Egyetem rektora látható.

Leonard Azamfirei akkori útitársai valamennyien tagjai annak a versenyvizsga-bizottságnak, mely március 3. és 5. között kiválasztja a MOGYTTE következő rektorát.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük