Felhívás!

Módosul az Adótörvénykönyv

Sürgősségi kormányrendelettel léptették érvénybe tegnap az Adótörvénykönyv beharangozott módosítását, a döntés ellen néhány százan tüntettek délben a Victoriei téren.

A legnagyobb tömeg 13 óra 30 perc körül gyűlt össze a kormánypalota előtt, főként fiatalok. A tiltakozók kormányellenes és a Szociáldemokrata Pártot bíráló szlogeneket skandáltak, arra kérve az embereket, hogy csatlakozzanak hozzájuk. A tüntetők szerint az adóügyi módosítások miatt csökkenni fognak a fizetések, és nem szeretnének ők fizetni a választási kampányban tett ígéretekért. 15 óra körül már csak mintegy 100 ember tartózkodott a téren.

A köztisztviselők bejelentették, hogy minden tiltakozó akcióhoz csatlakoznak, mert elégedetlenek azzal, hogy az „adóügyi forradalom” következtében január 1-jétől 25 százalékkal csökken az alkalmazottak bére.

Ionuţ Mişa pénzügyminiszter ezzel szemben kijelentette: nőni fog az alkalmazott fizetése, és a munkáltató nem fog többet befizetni az államkasszába a jövedelemadó csökkentése és a társadalombiztosítási járulékok munkaadóról munkavállalóra való áthárítása következtében.

A tegnapi kormányülés kezdetén felszólaló Mişa kifejtette: a sokat vitatott tervezet előnyös lesz a lakosság számára, de a Romániában működő cégek számára is. Elmondta: az első módosítás értelmében 16%-ról 10%-ra csökkentik a jövedelemadót az alkalmazottak, nyugdíjasok, vállalkozói engedéllyel rendelkező magányszemélyek számára, valamint a szerzői jogdíjakból, magánrendelők, albérletek, kamatok, díjak, mezőgazdasági tevékenységek révén szerzett jövedelmek esetében. Kivételt képez az osztalékadó, amely 5%-os marad. A társadalombiztosítási hozzájárulások 39,25%-ról 37,25%-ra csökkennek és ezentúl nem a munkáltatót, hanem a munkavállalót terheli a fizetésekből származó jövedelem esetében.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.