Felhívás!

Módosította a kormány a prefektusok jogállását

Módosította a kormány a prefektusok jogállását Románia

Visszahelyezi a prefektusok jogállását az alkotmányos keretek közé az a jogszabály-módosítás, amelyet szerdai ülésén fogadott el a kormány a fejlesztési és közigazgatási minisztérium javaslatára – hívja fel a figyelmet Cseke Attila tárcavezető.

A miniszter hozzátette: a közigazgatási törvénykönyvet módosító kormányrendelet egyrészt az RMDSZ által javasolt és a kormányprogramban leszögezett célkitűzéseknek tesz eleget, másrészt az Európai Bizottság kérésére ad választ. A Bizottság többszörösen kérte Romániától, hogy világosan határolja el a prefektusok politikai és szakmai szerepét.

“A prefektusokat és alprefektusokat a kormányzó politikai alakulatok nevezik ki. Ezzel szemben a törvényes előírás szerint nem lehetnek párttagok, és közalkalmazottaknak kell lenniük. Az utóbbi követelményt legtöbb esetben átjátszotta mindenki. Ezért volt szükség arra, hogy a prefektusok és alprefektusok kinevezését átlátható követelményrendszerhez kössük, hatáskörüket tisztázzuk” – idézi a minisztert az RMDSZ közleménye.

A prefektusi intézmény politikai és adminisztratív szerepének elválasztása érdekében az új jogszabály a főtitkári szerepkör létrehozásáról rendelkezik. A prefektusi intézmény főtitkára egy bevizsgázott magas rangú tisztviselő, akinek a szerepe jogi szaktanáccsal ellátni a prefektusi intézményt.

Az új rendelkezés kimondja, a prefektusok és alprefektusok közméltóságok, és olyan személyek tölthetik be a két tisztséget, akik a kinevezésüktől számított legtöbb egy éven belül elvégzik a megfelelő szakmai képzést. A tisztségben lévő prefektusok és alprefektusok 30 napig megőrizhetik eddigi, magas rangú tisztségviselői szerepkörüket, ezt követően módosul jogállásuk az új rendelkezés szerint.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.