Felhívás!

Mit szabad, és mit nem?

A Román Rendőrség központi sajtóosztálya a libertatea.ro hírportál kérdéseire válaszolva pontosította a koronavírus-járvány miatt kihirdetett szükségállapot és katonai rendelet idejére érvényes szigorításokat és engedményeket.

A válaszok szerkesztett változata, lényege:
– A lakhelytől a munkahelyig és vissza út hosszát, időtartamát (pl. ingázók esetében is) nem szabályozzák a hatóságok. A munkahelyére igyekvő és onnan hazatérő személynél legyen munkahelyi igazolás, saját felelősségre kitöltött nyilatkozat a kellő adatokkal.
– A koronavírushoz nem kapcsolódó panaszokkal is orvoshoz lehet fordulni, földrajzi területi behatárolás nincs, de az a javaslat, hogy a szükségállapot idején csak halaszthatatlan esetben járjanak orvosi rendelőkbe. 
– Bevásárolni a lakhelyhez közelebb fekvő üzletekben kell, nem más lakónegyedekben (de falusiak nyilván bejárhatnak a városba, ha otthonuk körzetében nem kaphatók a keresett áruk).
– Az idős családtag, hozzátartozó (szülők, nagyszülők stb.) gondozására, ellátására vonatkozóan nincs területi, távolsági behatárolás, ez lehet messzebb fekvő településen is.
– Egyénileg vagy párosban engedélyezett a lakcím közelében, a szabadban a testedzés, torna, szaladás. A  korlátozás és tiltás a parkokra, sportbázisokra, illetve háromnál nagyobb csoportokra vonatkozik.
– A kutyasétáltatás szabadon engedélyezett a lakhely övezetében, de nem parkokban, köztereken, játszótereken stb., és nem népesebb csoportokban. 
– A mezőgazdasági termelők számára nincs területi korlátozás, hogy más településeken nem  árusíthatnak, de a rendeletek szellemében ajánlatosak a minél rövidebb távú kiszállások.
– Tizenhat éves életkorig a lakhely elhagyása felnőtt kíséretében lehetséges, és ajánlatos a minél ritkább kijárás (a kutyasétáltatás, lakhely körüli testmozgás nem föltétlen ide sorolandó).
– A 16 éven aluli gyermekek saját felelősségre adott nyilatkozatát valójában a szülőknek kell kitölteniük és aláírniuk (egyik szülőnek), a 16-18 évesek saját maguk is kitölthetik, aláírhatják, de be kell tartaniuk a rendszabályokat, tilos számukra is a csoportos találkozás, játék stb. a szabadban, nyilvános helyeken. 
– A 65 éven felüliek személyes ügyekben 11 órától 13 óráig hagyhatják el otthonaikat, de mezőgazdasági, gazdálkodási és más munkavégzésre nincs korlátozás.
A rendőrség felhívja a figyelmet, a tárgyalt esetek zöménél fontos a nyilatkozat és a személyi igazolvány bemutatása, ha a járőrözők kérik.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások