Felhívás!

Mit jelent a 95 százalékos védettség? – Az egészségügyi minisztérium válaszol

Mit jelent a 95 százalékos védettség? – Az egészségügyi minisztérium válaszol Románia

Egy oltóanyag 95%-os hatékonysága azt jelenti, hogy egy olyan személynek, aki megkapta a vakcinát, húszszor kisebb esélye van arra, hogy COVID-19-es tüneteket produkáljon, egy olyan személyhez képest, akit nem oltottak be – írja az egészségügyi minisztérium hétfői Facebook-bejegyzésében.

“A 95%-os hatékonyság nem azt jelenti, amint azt esetleg sokan hiszik, hogy az esetek 5%-ában a vakcina hatástalan és így fölösleges. Valójában a 95%-os hatékonyság azt jelenti, hogy egy be nem oltott személyhez képest egy immunizált személynél húszszor kisebb a kockázata annak, hogy COVID-19-es tüneteket produkáljon. Az eredmény klinikai tesztekből következik” – magyarázzák a szakemberek.

A minisztérium azt a klinikai vizsgálatot hozta fel példának, amely a Pfizer BioNTech vakcina jóváhagyásának alapja volt, és amelyben 43.448 embert oltottak be két csoportra osztva: az fele az oltást kapta, a másik fele placebót (sóoldatot).

“Megállapították, hogy abból a 21.720 emberből, akik a vakcinát kapták, csak nyolcnál alakultak ki a COVID-19 specifikus tünetei (amit RT-PCR teszt is megerősített), a másik csoportban, amely a fiziológiás sóoldatot kapta, 162-nél jelentkeztek a COVID -19 specifikus tünetei (amit RT-PCR teszt is megerősített)” – mutat rá az egészségügyi minisztérium bejegyzése.

(Agepres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.