Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Mioveni központjában tüntetett a Dacia üzem szakszervezete

Mioveni központjában tüntetett a Dacia üzem szakszervezete Románia

A Dacia üzem néhány ezer szakszervezeti tagja tüntetett csütörtökön Mioveni központjában béremelést követelve.

Az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) közleménye szerint a tüntetők sérelmezik, hogy a kormány nem tartotta be a munkatörvény módosítására tett ígéreteit és nem gondoskodik az energiárak korlátozásáról.

A tiltakozó akció kezdetén a Dacia üzem szakszervezetének vezetője, Viorel Ungureanu kifejtette, az elmúlt időszak fokozott drágulásai, az óriási energiaszámlák és az infláció miatt elengedhetetlen az országos minimálbér és általában véve a bérek emelése, illetve a közüzemi díjak korlátozása.

“Arra kérjük a kormánykoalíciót, hogy adóztassa meg az energiavállalatok túlzott profitját” – szögezte le Ungureanu.

A munkatörvény módosítása is szükséges, hogy meg lehessen kötni a kollektív munkaszerződéseket – tette hozzá.

“Ha a kormány nem veszi figyelembe követeléseinket, javasolni fogjuk a BNS itt jelenlévő vezetőjének, Dumitru Costinnak, szervezzen Bukarestben egy nagy méretű demonstrációt, amelyre a többi szakszervezeti szövetséget is meghívja, hogy támogassák követeléseinket, és akár a kormányt is menesszük” – fogalmazott Ungureanu.

Dumitru Costin is a munkatörvény módosítását sürgette, hangsúlyozva, hogy a romániai politikai osztályt nem érdeklik a dolgozók gondjai, nem akarják biztosítani a jogaikat.

A tüntetés incidensek nélkül zajlott le 13 és 14 óra között, a mioveni-i kultúrház előtti téren mintegy 5000 személy gyűlt össze.

forrás: Agerpres

fotó: Blocul National Sindical/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük