Felhívás!

Miniszterrel tárgyaltak

Miniszterrel tárgyaltak Románia

Egy sor módosító javaslattal jelentkeztek az RMDSZ honatyái – Fejér László Ödön és a kezdeményező Tánczos Barna szenátorok, illetve Korodi Attila képviselő – a környezetvédelmi miniszternél. Két új törvény vagy törvénymódosítás is születne, ami végre rendezné az egyre nagyobb gondot jelentő medve-kérdést Romániában.
A Graţiela Leocadia Gavrilescu asszonnyal folytatott beszélgetésről Fejér László Ödön szenátor számolt be lapunknak. Elmondta: számos kérdést fogalmaztak meg, és előterjesztették a javaslataikat, amiket a tárcavezető pozitívan fogadott, ugyanis tudja, hogy a Kárpátok királya egyre nagyobb gondot okoz nem csak Székelyföldön, hanem azokban a megyékben is, ahol nagy a populáció. A javaslatok arra vonatkoztak, hogy miként lehet a medvék optimális számát úgy fenntartani, hogy az egyensúlyba kerüljön, és ugyanakkor ne okozzanak kárt a természetben.
Az első javaslatuk tulajdonképpen a fővárostól való függést csökkentené, decentralizálnák a kártérítés folyamatát, amikkel az előterjesztésük szerint a megyei hatóságok foglalkoznának. „Több szó esett arról, hogy melyik igazgatóság vagy ügynökség foglalkozna a kérdéssel, felmerült a mezőgazdasági és a környezetvédelmi hatóságok neve is, de ez részletkérdés. Az igazi előrelépést az jelentené, ha a panaszokat helyben lehetne orvosolni, és nem a bukaresti bürokrácia útvesztőiben” – nyomatékosított a szenátor.
Szó esett arról is, hogy a szaktárca kössön szerződést hivatásos vadászokkal, akik szükség esetén közbeléphetnek, és ellenszolgáltatás fejében kilövik azokat a vadakat, amelyek huzamosabb ideig gondot okoznak a településeken. „Ugyanakkor javasoltuk a miniszternek azt is, hogy a környezetvédelmi tárca kössön egyféle, az egész országot lefedő biztosítást, ami lehetővé tenné, hogy mind az anyagi, mind a személyi kárt megtérítsék, amennyiben azt vadállatok okozták. Ez azt jelentené, hogy amennyiben valakinek a haszonállatait, terményét elpusztítanák a vadállatok – vagy ne adj Isten, emberéletbe kerülne egy medvetámadás –, azt egy biztosítóház fedezné. Vagy egy olyan kompenzációs rendszert kell létrehozni, ami egyenértékű egy biztosítási rendszerrel” – fejtette ki Fejér László.
A prevenciós tervről is szó esett: ez több mindenre kitér, szem előtt tartva a medvék fontosságát is. Fejér szerint nem az az elsődleges szempont, hogy a medvéket irtsák, hanem felmérik annak a lehetőségét is, hogy azokról a területekről, ahol nagyobb számban jelen vannak medvék, olyan területekre telepítsék át, ahol megfelelő életteret tudnak biztosítani számukra, és ugyanakkor annak a lehetősége is minimális, hogy túlszaporodva konfliktusba kerüljenek az emberrel. Amennyiben kristályosodik, hogy mi várható az ügyben, a részletekre visszatérünk. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. május 10., 7:55
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Gratiela Leocadia Gavrilescu olyan buta,hogy a sajat nyelven nem kepes egy ep mondatot elmondani.Ezt a noszemelyt konnyu lessz barmire ravenni mert “habar n-are de nimic”. Egyebkent a Feher terve odaig jo,hogy valoban meg kellene teritse a karokat az allam azok fele a gazdak fele akiknek joszagaiban kart tett a medve.No de,hogy a kilovetesert fizetni! Ugy latszik,hogy a hon szeretett UDMR-tek semmit nem tesz ertetek csak penzert.Naluk aztan mindenert fizetni kell.Hiaba minden,mert a “kivalasztott” ezt tanulta es ezt teszi.Nekuk mesterseguk a nepnyuzas!