Felhívás!

Minisztérium: a nyáltesztek használata nem igényel sem szaktudást, sem különleges körülményeket

Minisztérium: a nyáltesztek használata nem igényel sem szaktudást, sem különleges körülményeket Románia

A nyáltesztek használata nem igényel egészségügyi szaktudást, sem különleges munkakörülményeket – tájékoztatott szerdán az egészségügyi minisztérium, rámutatva, hogy ezekkel a nem invazív gyorstesztekkel ki lehetne szűrni a tünetmentes, de megfertőződött tanulókat a fertőzés korai stádiumában.

A hatályos jogszabályok nem zárják ki ezen tesztek otthoni alkalmazását. Emiatt a nyálmintából otthon végzett nem invazív antigén gyorstesztek használatáról szóló döntés meghozatala az oktatási rendszerre hárul – áll az egészségügyi tárca közleményében.

Amennyiben egy nyálteszt eredménye pozitív lesz, az illető tanulót el kell küldeni RT-PCR teszt, vagy antigén gyorsteszt elvégzésére, mutat még rá a tárca.

A minisztérium emlékeztet, hogy a nyáltesztek bevezetését az oktatási minisztérium kérte idén februárban, és ugyanakkor használati útmutatót kért az egészségügyi szakemberektől.

“Az egészségügyi minisztérium biztosítja a tanárokat és a szülőket arról, hogy teljes mértékben figyelembe veszi és megérti a helyzetet, de emlékeztetünk arra, hogy a nyálmintákat vizsgáló tesztelés nem orvosi tevékenység. Ez egy olyan megelőző intézkedés, amely a SARS-CoV-2 fertőzés lehetséges eseteinek korai azonosítása céljából alkalmazható. A nyálteszteket minden esetben RT-PCR-rel vagy antigén gyorsteszttel kell megerősíteni” – mutat rá a tárca.

Az egészségügyi minisztérium támogatni fogja az oktatási tárcát, hogy kidolgozhassa a tesztelés módszertanát, amit közös miniszteri rendeletbe fognak foglalni – olvasható még a közleményben.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.