Hirdetés
Hirdetés

Minden oltásra feliratkozott páciens után minimum 30 lejt kapnak a háziorvosok

Minden oltásra feliratkozott páciens után minimum 30 lejt kapnak a háziorvosok Románia

A háziorvosok minimum 30 lejt fognak kapni minden páciensük után, akit felírnak a COVID-19 ellen beoltandók várólistájára, majd utólag is figyelik a beoltott állapotát – közölte Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter péntek esti sajtótájékoztatóján.

Hirdetés
Hirdetés

Ez az összeg 50 lejre nőhet, ha az illető családorvos oltásra alkalmas pácienseinek több mint fele jelentkezik oltásra, és 60 lejre, ha ez az arány a 60 százalékot is meghaladja.

Megszabták a lakosságot túlórában beoltó egészségügyi alkalmazottak díjazását

Azok az orvosok, akik a következő hónapokban a lakosság COVID-19 elleni beoltásán fognak dolgozni túlórában, minden pluszban ledolgozott óráért 90 lejt fognak kapni. Az asszisztensek 45 lejt, a nyilvántartást vezetők 20 lejt kapnak majd minden túlóráért.

Vlad Voiculescu közölte: a döntést sürgősségi rendelet formájában hozza meg a kormány, majd a Törvényhozási Tanács elé kerül, hogy mielőbb hatályba léphessen.

A miniszter hozzátette: a rendeletben bruttó összegekről van szó.

Egészségügyi biztosítás nélkül is kérhető az influenza elleni oltás

Egészségügyi biztosítás nélkül is kérhető az influenza elleni oltás – jelentette ki Vlad Voiculescu.

“Mindenki kérheti az influenza elleni oltást, ha van egészségügyi biztosítása, ha nincs” – nyilatkozta a tárcavezető.

Voiculescu kifejtette: jóváhagyta az éves influenza elleni oltási kampány kiterjesztését minden lakossági csoport számára, anélkül, hogy létezne prioririzálás kockázati csoportok szerint.

Immunizálják a hajléktalanokat és a fogyatékossággal élőket is

Az oltáskampány második szakaszában immunizálják a hajléktalanokat és a fogyatékossággal élőket is.

“A fogyatékkal élőkkel együtt beoltják ezek családtagjait is” – nyilatkozta a tárcavezető.

Voiculescu kifejtette: vita folyik arról, hogy még mely területek számítanának kulcsfontosságúnak (felmerült például a bevásárlóközpontokban és a bankokban dolgozók esete), de egyelőre az eredetileg kiadott listához tartják magukat.

Az iskolák meghatározott járványügyi körülmények között, bizonyos óvintézkedések mellett nyílhatnak meg

Az iskolák “meghatározott biztonsági és járványügyi körülmények között” nyitnak ki február 8-án.

“Az államfő tegnap bejelentette, hogy február elején, február 8-án megnyílnak az iskolák. Persze, megnyílnak az iskolák, meghatározott biztonsági körülmények között és meghatározott járványügyi körülmények között. Pontosabban: ha a trend a maihoz hasonló marad, vagy éppen tovább javul – nincs rá garancia, de ígéret van, hogy ha a helyzet megengedi, akkor a kormány célkitűzésként fogja kezelni az iskolák megnyitását” – fogalmazott a miniszter.

Voiculescu hozzátette: az iskolák megnyitása nem fog megtörténni “bizonyos óvintézkedések” nélkül.

“Nem tesszük meg óvintézkedések nélkül, és az óvintézkedések között lesznek a következők: a tanügyi személyzet beoltása, a tanítók beoltása, a tanárok beoltása. A teljes tanügyi személyzet az oltási folyamat második szakaszába tartozik, ez a szakasz ma elkezdődött. A második óvintézkedés, amelyet meg kell hoznunk: mindenkit tesztelni, aki tünetekkel rendelkezik, és aki COVID-19 pozitív személlyel került kapcsolatba. Más szóval, ha valaki megjelenik egy járványügyi ankétban, és kapcsolatba került valakivel az iskolában, vagy az iskolában dolgozik, azt rögtön tesztelni kell. Antigén teszttel kell tesztelni, akár gyermek az illető, akár felnőtt. Ugyanakkor mindenkit, aki tünetekkel rendelkezik, tesztelni fogunk. Ha egy osztályban egy gyereket pozitívan tesztelnek, az összes gyereket tesztelni fogjuk” – nyilatkozta Voiculescu.

Azt is elmondta: az általa vezetett minisztériumban jelenleg egy gyakorlati útmutatón dolgoznak, amelyet az iskolák megnyitásakor tudnak majd alkalmazni.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. január 18., 12:46
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Ok kellene fizessenek a betegeknek, hogy egy eve lassan el vannak bujva, a noverektol kuldik ki a recepteket. mar reg be kellene legyenek oltva es fogadjanak, mint regen.

  • User
   Dátum: 2021. január 18., 14:30
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Hogy lehetnének rég beoltva, ha tegnap kapta meg a második adagot az első ember Romániában? Attól kezdve még egy hét amíg védettnek számít. Különben itt is orvosa válogatja, a mi háziorvosunk végig ott volt a munkahelyén.