Felhívás!

FRISSÍTVE: Metrósztrájk borította fel a közlekedést pénteken a fővárosban

FRISSÍTVE: Metrósztrájk borította fel a közlekedést pénteken a fővárosban Románia

Spontán tiltakozásba kezdett péntek reggel a bukaresti metrót működtető vállalat szakszervezetének (USLM) több tagja. A tüntetők a síneken állva akadályozták meg, hogy elinduljanak a szerelvények.

A fővárosi metróvállalat (Metrorex) közleményében azt írja, a szakszervezet képviselői nem hajlanak a párbeszédre. A vállalat több ízben találkozóra hívta őket az éjszaka folyamán is, mivel értésre adták, hogy követeléseik vannak, de nem kaptak választ a megkeresésekre. “Bár a szakszervezeti akciót indokolatlannak véljük, nem kockáztathatjuk az emberek életét” – nyomatékosítják.

A spontán tüntetésre egy nappal azután kerül sor, hogy a Metrorex bejelentette, értesítette a metróállomások területén működő üzlethelyiségeket adminisztráló céget, hogy április 2-ától ki kell ürítenie ezeket a helyiségeket. Azzal indokolták a döntést, hogy vészhelyzet esetén ezek veszélyeztetik az utasok biztonságát és az evakuálást, ugyanakkor az árunak sok esetben a helyiségeken kívül való felhalmozása “kedvezőtlen környezetet teremt az utasok számára”.

Válaszában az USLM leszögezte, a metróállomásokon levő üzletek a törvényi előírások betartásával, valamint a Metrorex jóváhagyásával épültek, és 80 százalékuk a szakszervezet tulajdonában áll.

Cătălin Drulă szállításügyi miniszter egy péntek reggeli Facebook-bejegyzésben törvénytelennek nevezi a tiltakozást, amely “feje tetejére állít egy egész várost”. A tárcavezető szerint a tüntetés nem az alkalmazottakról szól, az váltotta ki, hogy “egy maréknyi ember meg akar őrizni bizonyos előjogokat és zsíros állásokat”.

A fővárosban naponta mintegy 700 ezer személy közlekedik a metróval.

Cîţu: törvénytelen a metrósztrájk

A bukaresti metrónál történt munkabeszüntetés törvénytelen, azt egy szociáldemokrata párti (PSD-) volt képviselő idézte elő, attól való félelmében, hogy elveszíti tényleges munka nélkül is jól jövedelmező állását – jelentette ki pénteken a miniszterelnök, hozzátéve, felszólította a belügyminisztert, hogy lépjen közbe a helyzet rendezése érdekében.

Florin Cîţu azt írta Facebook-bejegyzésében, “nem szenvedhetnek a bukarestiek azért, mert PSD egyik volt képviselője elveszti zsíros állását”.

Belügyminiszter: a metrótüntetés illegális veszélyhelyzetben

A bukaresti metrótüntetés spontán jellege ellenére is illegális, mert veszélyhelyzet idején tilos ilyeneket tartani – szögezte le Lucian Bode belügyminiszter, és a vonatkozó törvények alkalmazására szólította fel az illetékes belügyi szerveket.

A jelenleg Nagyváradon tartózkodó tárcavezető egy sajtótájékoztatón azt mondta, a rendvédelmi szervek kivonultak a helyszínre, és fő céljuk rábírni a spontán sztrájk résztvevőit a törvények betartására.

“A törvény világosan kimondja: veszélyhelyzet idején nem lehet ilyen akciókat tartani, akkor sem, ha spontán jellegűek” – fogalmazott.

A miniszter leszögezte, nem terveznek erőszakos oszlatáshoz folyamodni, párbeszéd útján kell megoldani a helyzetet. “Azt azonban nem engedhetjük meg, hogy valaki csúfot űzzön románok ezreiből” – nyomatékosította.

Felelni fognak a törvény előtt a sztrájk résztvevői

Felelni fognak a törvény előtt azok, akik részt vettek a bukaresti metrónál pénteken lezajlott tüntetésen, még ha annak spontán munkakonfliktus jellege volt is, mivel a hatályos törvények értelmében a munkakonfliktus idejére a szállítást biztosítani kellett volna legalább a megszokott üzemmód egyharmadán – jelentette ki Lucian Bode Bihar megyében tett látogatásán.

“A törvény mindenki számára egyformán törvény. Ha már vállalod, hogy munkakonfliktust indítasz – legyen az akár spontán is -, tudnod kell, hogy veszélyhelyzet idején ez törvényellenes. Ha a tömegszállítás ágazatában robbantasz ki munkakonfliktust, tudnod kell, hogy a szállítást biztosítanod kell a megszokott üzemmód egyharmadán. Ezt azonban nem vették figyelembe azok, akik részt vesznek a sztrájkban, így viselni fogják a törvényes következményeket” – szögezte le Bode. Hozzátette, bűnvádi eljárás indult az ügyben.

Említést tett arról is, hogy a Metrorex vezetősége panaszt nyújtott be az alkalmazottak ellen, akiket szabotázzsal és terrorizmussal vádolnak. A panaszt átirányították a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészséghez (DIICOT).

A fővárosi rendőrség nem sokkal korábban azt közölte, már azonosították és megbüntették a bukaresti metrónál tiltakozók egy részét.

Ciolacu: semmi köze sincs a PSD-hez annak, ami a metrónál történik

Semmi köze sincs a Szociáldemokrata Párthoz (PSD) annak, ami a metrónál történik – jelentette ki pénteken Marcel Ciolacu.

A PSD elnöke szerint ez “csak egy újabb petárda”, amivel a koalíció fedezni szeretné az újabb korlátozások által okozott káoszt.

“A koalíció vezetői ma falkában vonultak ki azzal, hogy “a PSD a hibás!” a metrósztrájkért. Közönséges hazugság! Ami a metróban történik, annak semmi köze a PSD-hez, az csak a koalíció egy újabb petárdája. Újra bezárnak minket a házunkba, minden logika nélkül intézkednek, újra bezárják az iskolákat, nincs megoldásuk a járvány megállítására, de a PSD-t okolják a történtekért” – írja Facebook-bejegyzésében Ciolacu.

Meglátása szerint a koalíciónak “kormányoznia, nem asszisztálnia kell”, a metró vezetőségének pedig, amelyet a mostani hatalom nevezett ki, meg kell oldania a konfliktust.

A rendőrség vizsgálja a sztrájk szervezőit

Ügyészi felügyelettel folytatott vizsgálatba kezdett a bukaresti rendőrség a fővárosi metrósztrájk miatt. A hatóság szerint a sztrájk szervezői áthágták a törvényt azzal, hogy nem biztosították a szállítási kapacitás minimum egyharmadát.

A fővárosi rendőrség közölte az Agerpres hírügynökséggel, hogy a kivizsgálást a társadalmi párbeszédre vonatkozó 2011/62-es törvény alapján kezdeményezik, amely értelmében a sztrájk törvényes előírásokat mellőző meghirdetése bűncselekmény, amely egy hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetéssel vagy pénzbírsággal sújtható. A törvényes előírás ez esetben azt jelenti, hogy a szállítást biztosítani kellett volna legalább a megszokott üzemmód egyharmadán.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.