Felhívás!

Megkezdődött az országos helyreállítási terv bemutatása a parlamentben

Megkezdődött az országos helyreállítási terv bemutatása a parlamentben Románia

Az országos helyreállítási terv (PNRR) bemutatására és az EURATOM szerződés ratifikálására ült össze a szenátus és a képviselőház együttes plénuma szerdán.

Az ülést Ludovic Orban, a képviselőház elnöke vezeti, aki bejelentette, hogy 370 törvényhozó van jelen.

Florin Cîţu miniszterelnöknek 60 perc áll rendelkezésére a PNRR bemutatására, majd minden frakció kifejtheti álláspontját a tervvel kapcsolatban.

Az ülésen jelen van Dan Barna kormányfőhelyettes, valamint Cristian Ghinea európai befektetésekért felelős miniszter és Lucian Bode szállításügyi miniszter is.

A második napirendi pont az Európai Tanács 2020. december 14-én elfogadott 2020/2053-as EURATOM szerződésének ratifikálása.

Cîţu: ez a terv különbözik a többitől, a beruházások mellett reformokat is tartalmaz

Az országos helyreállítási tervet (PNRR) európai uniós szinten dolgozták ki, a COVID-19 világjárvány okozta gazdasági válságot követően. Ez a terv különbözik a többitől, mert a beruházások mellett az egyes országok saját reformjait is magában foglalja – mondta szerdán a parlamentben Florin Cîţu miniszterelnök.

A miniszterelnök hozzátette, a tervet az Európai Bizottság és az Európai Parlament valamennyi politikai pártja támogatta.

Kifejtette, a terv két komponense – a reformra és a beruházásokra vonatkozó rész – összekapcsolódik. “Nem lehet reformot végrehajtani beruházás nélkül, és beruházást sem reform nélkül, ezt az Európai Bizottság valamennyi politikai pártja, valamennyi képviselője, mind a szocialisták, mind a jobboldal, valamint az Európai Parlament is jóváhagyta. Tehát nem volt vita, ez egy európai szinten jóváhagyott terv, amelyet mi Romániában hajtunk végre” – mondta Cîţu.

A kormányfő kihangsúlyozta, hogy minden beruházást, amely a terv keretében történik, 2026-ra meg kell valósítani. “Ha nem valósítjuk meg őket, elveszítjük a pénzt” – figyelmeztetett.

A kormányfő rámutatott, hogy a PNRR-ben szereplő projektek második fontos része a “zöld komponens”, vagyis a környezetszennyezés csökkentése, valamint a digitalizáció.

“Két dologra van nagy szüksége Romániának. Ezért küzdünk nagyon keményen azért, hogy megkapjuk ezt a pénzt, hogy befektethessük, mert a környezetszennyezést is csökkenteni akarjuk, de a digitalizációt is növelni akarjuk Romániában. Itt is van néhány nagyon világos százalékos arány, amelyet az Európai Bizottság szabott meg a programban: 37% a “zöld” átmenetre, tehát a “zöld” gazdaságra való átállásra, és 20% a digitalizációra” – mondta Cîţu.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy olyan reformokat kell gyakorlatba ültetni, amelyek 30 éve késlekednek. Az ellenzékhez intézve szavait azt is kiemelte, hogy “nem politikai, hanem projekteken alapuló programról” van szó.

“A helyreállítási terv legalább 8 évre garantálja a liberális elveken alapuló kormányzást”

Florin Cîţu azt mondta: olyan beruházások lesznek, amelyek “minden román zsebében látszani fognak”, és a románok “ezt értékelni fogják”.

A miniszterelnök elmondta, hogy brüsszeli látogatásával meg akarta nyugtatni az európai partnereket arról, hogy Románia fenntartja az adó- és költségvetési stratégia irányvonalát, és “megszünteti a közpénzek pazarlását”.

Kifejtette: Románia 29,2 milliárd eurót hív le négy év alatt, ami “a világ bármelyik országának nagy erőfeszítés”.

“Románia folytatja a múlt hibáinak kijavítását, és megszünteti a közpénzek pazarlását, megreformálja az állami vállalatokat, hogy ne legyenek többé fekete lyukak, és a közszférában a teljesítménytől tesszük függővé a béreket” – hangoztatta a kormányfő.

Cîţu hozzátette: Európai Bizottságnak bemutatott reformok garanciát jelentenek a nemzetközi partnereknek, hogy “Románia jó úton halad”.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a PNRR nem a jövedelmek és a nyugdíjak csökkentését vagy “más apokaliptikus forgatókönyveket” jelent, hanem a rendelkezésre bocsátott pénzzel való hatékony gazdálkodást.

“Ez azt jelenti, hogy 2030-ig garantálni tudjuk a megemelt bérek és nyugdíjak kifizetését anélkül, hogy destabilizálnánk Románia pénzügyi helyzetét. Ezt jelenti a reform: ugyanannyi pénzből több dolgot megvalósítani, jobb hatékonyságot jelent, és ezt fogjuk tenni a PNRR-n keresztül, illetve a költségvetésben szereplő egyéb pénzek és az európai alapok segítségével” – érvelt a miniszterelnök.

Azt mondta: a PNRR másik célja az, hogy az ország minden régiója részesüljön a beruházásokból.

“Romániának a teljes, 29,2 milliárd eurós összegre szüksége van”

Florin Cîţu azt mondta, Romániának a teljes, 29,2 milliárd eurós összegre szüksége van ahhoz, hogy fejlődhessen és behozhassa a 30 éven át késleltetett fejlődési szakaszokat.

A kormányfő kijelentette a parlament előtt, hogy az Európai Bizottság előtt is szilárdan fenntartotta erre vonatkozó álláspontját. “Szükségünk van erre a pénzre, hogy felzárkózhassunk a fejlett országokhoz. Garantálom mindannyiuknak, hogy ezt el fogjuk érni a PNRR segítségével” – nyomatékosította.

Azt is hozzátette, a kormány garantálja, hogy a program keretében történő befektetések “Románia minden szögletébe eljutnak”.

“Amit eddig tettünk, azt nem csupán az Európai Bizottság ismerte el, hanem, mint azt nagyon jól tudják, a Standard&Poors hitelminősítő intézet az eddigi negatívról stabilra módosította az ország minősítését” – szögezte még le Cîţu.

A terv megvalósításához Romániának beruházókra van szüksége, elsősorban hazai cégekre. Emiatt kell pozitívan hozzáállni az egészhez, hogy a PNRR-ben szereplő teljes összeget le fogjuk hívni, fel fogjuk használni, és mindez Románia fejlődéséhez vezet – nyomatékosította még a kormányfő.

“A jelenlegi kormányzás idején elkészül a Kárpátokat átszelő autópálya, új kórházakat építünk”

A jelenlegi kormányzás idején elkészül a Kárpátokat átszelő autópálya, és új kórházak épülnek – jelentette ki Florin Cîţu.

A terv segítségével Románia nagy mértékben be fogja hozni lemaradását a fejlett államokkal szemben. A 29,2 milliárd eurót olyan, több éve halogatott problémák megoldására fordítják, mint például a vízmenedzsment, amelyre közel 2 milliárd eurót különítenek el, az erdősítés (1,3 milliárd euró), a hulladékmenedzsment (1,1 milliárd euró) vagy a szállítás (7,6 milliárd euró).

“A jelenlegi kormányzás idején elkészül a Kárpátokat átszelő autópálya. Ez nem valósult meg 30 év alatt, de megcsináljuk most. A fenntartható közúti, vasúti szállításra 7,6 milliárd eurót kérünk. Mindezekkel az összegekkel beruházásokat eszközlünk, amelyek hasznát minden román élvezni fogja” mutatott rá felszólalásában Cîţu.

Folytatni fogják a tavaly elkezdett, szintén évekig elodázott digitalizálást a közigazgatásban, amire 2 milliárd eurót szánnak – tette hozzá.

A kormányfő szerint a tervben 2,4 milliárd euró szerepel kórházak építésére, ami szintén egy olyan dolog, amivel az utóbbi 30 évben senki nem foglalkozott.

Egy másik nagyon fontos projekt a Művelt Románia, amelyre 3,6 milliárd eurót szánnak – mondta még Cîţu.

Hangsúlyozta, hogy “csak befektetésekkel és reformokkal” lehet csökkenteni a szegénységet, és hozzátette: a romániai helyreállítási program célkitűzéseinek eléréséhez a teljes politikai osztályra szükség van.

“Mint mondtam, szükség van a nyugdíjreformra, hogy 2030-ban is ki tudjuk fizetni a nyugdíjakat, hogy fenntartható nyugdíjrendszerünk legyen; szükség van az állami vállalatok reformjára, hogy ne szórjuk tovább a pénzt a fekete lyukakba; a közigazgatás reformjára, hisz minden román hatékony közigazgatást akar, és ezt el is mondják nekünk minden alkalommal, amikor találkozunk velük; az igazságszolgáltatás reformjára; a közlekedés reformjára – hogy ne legyen szén-dioxid-kibocsátás, legyen megújuló energia” – ismertette az általa szükségesnek tartott reformokat a kormányfő.

Ciolacu: a PSD megszabadította Romániát az IMF-hitelektől, a jelenlegi kormány vissza fogja hozni ezeket

A Szociáldemokrata Párt (PSD) megszabadította Romániát az IMF-hitelektől, a jelenlegi PNL – USR PLUS kormány azonban vissza fogja hozni ezeket – jelentette ki szerdán Marcel Ciolacu PSD-elnök az országos helyreállítási terv (PNRR) parlamenti bemutatásán.

‘Nagy szégyen, hogy Románia miniszterelnökét kényszeríteni kell, hogy kiálljon a parlament elé és bemutassa a tervet, amely a következő 5 évben kihat az országra. (…) Cîţu úr, a legutolsó pillanatig el akarta rejteni a románok elől a PNRR mögötti igazságot, és még máig sem tette közzé a tervet’ – mondta Ciolacu a parlament plénumában.

Hozzátette, a PSD átláthatóságot, decentralizációt és konkrét támogatást kért a román cégeknek a PNRR kapcsán.

“A PSD megszabadította Romániát az IMF-hitelektől, a jelenlegi PNL – USR PLUS kormány azonban vissza fogja hozni ezeket. Arra használják a PNRR-t, hogy igazolja a megszorításokat és a jövőbeli megállapodást a Nemzetközi Valutaalappal” – mondta Ciolacu.

Leszögezte, a PSD nem fogja megszavazni a parlamentben a kormány egyetlen megszorító intézkedését sem.

Simion: az AUR nemet mond erre a tervre

Az Románok Egyesítéséért Szövetség (AUR) nemet mond az országos helyreállítási tervre (PNRR) – jelentette ki szerdán a parlamentben Eugen Simion.

Az AUR társelnöke úgy értékelte, hogy a tervet valójában nem is mutatták be, azt a 15 milliárd eurós kölcsönt pedig, amit ez az ‘ideiglenes kormány’ fel akar venni, nem indokolja semmi.

“2021-ben csak a már meglévő hitelek után 3,5 milliárdot fizetünk díjak és kamatok formájában. 2020-ban az államadósság 21 milliárd euróval nőtt, miért kell a románoknak újabb 15 milliárd eurót felvenniük úgy, hogy képtelenek voltunk 15 milliárd euróra európai alapokat lehívni? Miért kell feltételekkel felvennünk pénzt, hogy aztán ellenőrizzék nyugdíjkorhatárt, az adózás szintjét, a hiány mértékét?” – vetette fel az AUR vezetője.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.