Felhívás!

FRISSÍTVE: Megkezdődhet a Tăriceanu elleni büntetőjogi eljárás?

FRISSÍTVE: Megkezdődhet a Tăriceanu elleni büntetőjogi eljárás? Románia

Jelentést küldött a szenátus házbizottságához annak jogi bizottsága, amelyben hozzájárulását adja a Călin Popescu-Tăriceanu elleni büntetőjogi eljárás megkezdéséhez.

A javaslatról a plénumnak kell szavaznia – jelentette be Robert Cazanciuc, a felsőház jogi bizottságának elnöke.

Cazanciuc kifejtette, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) kérése nyomán a jogi bizottság szavazásra bocsátotta a Călin Popescu-Tăriceanu mentelmi jogának megvonására vonatkozó javaslatot, amelyet a testület három tagja támogatott, egy személy ellene voksolt és ketten tartózkodtak. Ennek következtében a jogi bizottság előbb a házbizottság, majd a szenátus plénuma elé terjeszti a javaslatot, amely meghozza a döntést.

Cazanciuc arról is beszámolt, hogy kedden a házbizottság még két hetes határidőt szabott meg a jelentés előterjesztésére, de ezt a határidőt várhatóan előrehozzák, miután az ügyvéd több dokumentummal egészítette ki az iratcsomót.

Tavaly december óta a szenátus házbizottsága több ízben meghosszabbította a DNA kérésére kiállítandó jelentés véglegesítésének határidejét, hogy a szenátoroknak időt adjon az iratcsomó áttanulmányozására.

A jogi bizottságnak április 2-áig kellett volna lezárni a jelentést, de több ülését is felfüggesztették kvórumhiány miatt.

Tăriceanu maga sürgette meg április 4-én az eljárást, kijelentve, hogy bármikor kész kifejteni álláspontját a plénum előtt.

A DNA 2018. november 7-én kérte a szenátustól Călin Popescu-Tăriceanu mentelmi jogának megvonását, hogy bűnvádi eljárást indíthasson ellene, az ügyészek szerint ugyanis Tăriceanu 2007-2008-ban, miniszterelnöki mandátuma idején közvetett módon 800.000 dollárnyi anyagi haszonhoz jutott egy osztrák cég révén.

Tăriceanu: nem ügydöntő a jogi bizottságban lezajlott szavazás

Călin Popescu-Tăriceanu szerint nincs ügydöntő jellege annak a szavazásnak, amit szerdán tartottak a felsőház jogi bizottságában az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) kérését illetően, amiben a szenátus elnöke mentelmi jogának megvonását kérik.

Călin Popescu-Tăriceanu szerint a bizottság szavazata nem egyértelmű, a döntést a szenátus plénumának kell meghoznia.

A szenátus elnöke emlékeztetett: folyamatosan távolmaradt a jogi bizottság üléseitől, hogy ne vádolhassák azzal, hogy megpróbálta befolyásolni a döntést.

A bizottságban hatan voltak jelen, a mentelmi jog megvonására vonatkozó szavazásnál három igen mellett volt két tartózkodás és egy nem szavazat.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.