Felhívás!

Megindokolta Johannis, hogy miért utasította el a miniszterjelöltek kinevezését

Megindokolta Johannis, hogy miért utasította el a miniszterjelöltek kinevezését Románia

Levélben indokolta meg Klaus Johannis államfő Viorica Dăncilă miniszterelnöknek, miért utasította el előbb Lia Olguţa Vasilescu és Ilan Laufer, majd Vasilescu és Mircea Drăghici kinevezését a szállításügyi, illetve a regionális fejlesztési minisztérium élére.

Az egyik levélben az elnök rámutat, Lia Olguţa Vasilescu volt munkaügyi miniszternek nincs kellő tapasztalata szállításügy terén, ezért utasította el miniszteri kinevezését. Az Ilan Laufer fejlesztési miniszteri kinevezésére vonatkozó javaslatot pedig azért nem fogadta el, “mert az azt kísérő dokumentációból nem derül ki, hogy a jelölt eleget tesz az alkotmány 105-ös cikkelye, illetve a kormány működéséről és megszervezéséről szóló, 2001/90-es törvény 2. cikkelye által előírt követelményeknek” – áll a levélben.

Az ezt követő másik két javaslat – amelyek értelmében Mirce Drăghici-ot jelölték a szállításügyi minisztérium, Lia-Olguţa Vasilescut pedig a regionális fejlesztési tárca élére – elutasítását szintén azzal indokolja Johannis, hogy azok nem tettek eleget a törvényi követelményeknek, és szintén az alkotmány 105-ös cikkelyére, illetve a 2001/90-es törvényre hivatkozik.

Az Államelnöki Hivatal január 3-án közölte, hogy Klaus Johannis aláírta a regionális fejlesztési és szállításügyi miniszteri tisztség megüresedését megállapító elnöki rendeletet. Egy nappal később az elnök bejelentette, hogy elutasítja az e miniszteri tisztségekre jelölt személyek kinevezését.

Ezt követően a kormány Eugen Teodorovici-ot jelölte az ügyvivő fejlesztési miniszteri, illetve Rovana Plumbot az ideiglenes szállításügyi miniszteri tisztségbe. Ezeket a jelöléseket jóváhagyta Johannis.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.