Felhívás!

Megindította a DNA a bűnvádi eljárást Nicolae Bănicioiu ellen

Megindította a DNA a bűnvádi eljárást Nicolae Bănicioiu ellen Románia

Büntetőjogi eljárást indított a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Nicolae Bănicioiu képviselő, volt ifjúsági és sportminiszter, majd egészségügyi miniszter ellen befolyással való üzérkedés és vesztegetés több rendbéli elfogadása miatt.

Az ügyészek elrendelték a volt miniszter vagyonának zár alá helyezését.

A képviselőház plénuma október 27-én, 202 támogató és 12 ellenszavazattal hagyta jóvá Nicolae Bănicioiu mentelmi jogának megvonását.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerint a tettek elkövetésekor ifjúsági és sportminiszteri tisztséget betöltő Bănicioiu megegyezést kötött két üzletemberrel, és egyiküktől át is vett 1.292.122 lejt, cserében azért, hogy közbenjárjon az egészségügyi miniszternél olyan kórházak vezetőinek kinevezése vagy tisztségben való megtartása ügyében, amelyekkel szerződéses viszonyban állt a két üzletember.

A pénz egy közvetítőn keresztül cserélt gazdát, aki szintén gyanúsítottként jelenik meg az ügyiratcsomóban.

Később, már egészségügyi miniszterként, Nicolae Bănicioiu 2.612.389 lejt kapott ugyanazon közvetítőn keresztül ugyanattól a két üzletembertől, cserében azért, hogy olyan intézményvezetőket nevezzen ki, illetve tartson meg tisztségükben, akikkel a két üzletember szerződéses viszonyban állt. A volt miniszter azt is megígérte, hogy a szóban forgó egészségügyi intézmények kiemelt anyagi támogatást kapnak.

A törvénytelenül szerzett összeg elkobzása végett az ügyészek zároltatták Bănicioiu bankszámláit és zár alá helyezték a tulajdonában levő ingatlanokat.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.