Felhívás!

Meghalt közúti balesetben a 11 éves Dâmboviţa megyei lány meggyilkolásával gyanúsított holland férfi

Meghalt közúti balesetben a 11 éves Dâmboviţa megyei lány meggyilkolásával gyanúsított holland férfi Románia

Meghalt közúti balesetben, Hollandiában az a holland állampolgár, akit a Dâmboviţa megyei 11 éves Mihaela-Adriana Fieraru meggyilkolásával gyanúsítanak, nyilatkozták az Agerpres hírügynökségnek a román rendőrségből származó hivatalos források.

A román hírügynökségek rendőrségi forrásokra hivatkozva hétfőn este azt közölték, hogy a holland férfi hétfőn délután autóbaleset áldozata lett. A férfi – vélhetően arra számítván, hogy hamarosan előállítják – gépkocsijával nekihajtott egy, a szembejövő forgalomban közlekedő kamionnak, és a helyszínen meghalt.

Liviu Vasilescu, a Román Rendőr-főkapitányság (IGPR) vezetője hétfőn azt nyilatkozta, hogy az ügy fő gyanúsítottja, a holland állampolgár korábban szexuális és erőszakos bűncselekményeket követett el hazájában.

“Már szombat este felvettük a kapcsolatot a holland hatóságokkal, akik tájékoztattak, hogy a férfiről már tudomásuk volt szexuális és más típusú erőszakos cselekmények elkövetése, illetve ittas vezetés miatt” – nyilatkozta Liviu Vasilescu az IGPR székhelyén.

A rendőrfőkapitány elmesélte, hogy péntek este, miután az áldozat testvére értesítette a hatóságokat, azonnal elkezdték a keresést és a rendőrségi nyomozást.

“Minden biztonsági kamera felvételeit megvizsgáltuk a környéken, nemcsak a községben levőkét, hanem a környező településeken és más területeken levőkét is, beleértve a magánszemélyek kameráinak felvételeit is. Tehát nagyon nagy mennyiségű felvételt dolgoztunk fel és több gépkocsit is gyanúsnak minősítettünk. Szombat este 7 óra körül azonosítottunk egy VW Tiguant, amelyről kiderült, hogy bérelt autó és egy holland állampolgár kölcsönözte ki. Akkor a holland állampolgár már Hollandiában, vagy repülőn volt Hollandia felé. A holland hatóságokkal 19 óra 50 perckor vettük fel a kapcsolatot, amikor a férfi Amszterdamban volt” – magyarázta Vasilescu.

A rendőrfőkapitány szerint a holland állampolgár beismerte, hogy Romániában járt turistaként.

A nap folyamán korábban a legfőbb ügyészség bejelentette, hogy az ügy bonyolultsága miatt átvette a vasárnap holtan megtalált, Dâmboviţa megyei 11 éves kislány ügyét, aki pénteken, az iskolai órák után tűnt el.

“Figyelembe véve az ügy bonyolultságát, a legfelsőbb ügyézség átvette Mihaela-Adriana Fieraru, a Dâmboviţa megyei Gura Şuţii településről származó lány meggyilkolásának ügyét” – tájékoztatott a legfőbb ügyészség az Agerpres hírügynökségnek elküldött közleményében.

Matei Georgeta Camelia, a Dâmboviţa megyei törvényszék ügyészségének szóvivője pedig elmondta, a lány erőszakos halállal halt meg, de az esetleges szexuális erőszak nyomait a laboratóriumi elemzések után tudják majd igazolni.

A nyomozáshoz közel álló források szerint a holland állampolgár ellen emberölésért, szexuális agresszióért és fogvatartásért indítottak bűnvádi eljárást.

A holland hatóságok készen állnak együttműködni a román partnerekkel az ügyben, tette közzé hétfőn Facebook-bejegyzésében a holland nagykövetség.

“A Holland Királyság nagykövetsége nagy sajnálattal vette tudomásul a Gura Şuţii-i kislány tragikus halálát. A holland hatóságok készen állnak segítséget nyújtani román partnereiknek. A két ország rendőrsége és az igazságszolgáltatási szervek közvetlen kapcsolatban állnak” – üzeni a Facebookon a bukaresti nagykövetség.

A román hatóságok egyelőre nem kaptak hivatalos értesítést

Egyelőre nincs hivatalos bizonyíték arra nézve, hogy valóban öngyilkos lett az a holland állampolgár, aki a gyanú szerint megölte a Dâmboviţa megyei kislányt, Mihaela-Adriana Fierarut – közölte kedden Bogdan Licu ügyvivő legfőbb ügyész.

“Nincs hivatalos bizonyítékunk arra vonatkozóan, hogy a férfi öngyilkosságot követett el. Hollandiai kollégáinktól kaptunk információkat. Abban a pillanatban, hogy hivatalos tájékoztatást kapunk az illető öngyilkosságáról, a tettes halála következtében lezárjuk az ügyet a dâmboviţai bűncselekmény tekintetében, de a dosszié nem zárul le. Minden útvonalat végigkövetünk, ahol járt Romániában” – mondta a legfőbb ügyész.

Bogdan Licu szerint elképzelhető, hogy a holland állampolgár más megyékben is követett el bűncselekményeket, ugyanis legalább négyszer jött Romániába. Hétfőn európai szintű nyomozás indult az ügyben, és minden nyomon végig kell menniük az esettel foglalkozó hatóságoknak, tette hozzá az ügyész.

(Agerpres/MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.