Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megérkezett a Cantacuzino intézetbe a koronavírus elleni oltás első szállítmánya

Megérkezett a Cantacuzino intézetbe a koronavírus elleni oltás első szállítmánya Románia

Szombat reggel a fővárosi Cantacuzino katonai-orvosi kutatóintézetbe érkezett az első 10.000 adag COVID-19 elleni vakcina.

Hirdetés
Hirdetés

A helyszínen Florin Cîţu miniszterelnök kijelentette: az oltás megjelenése és gyors szétosztása a világjárvány mielőbbi megállítását segíti elő.

A miniszterelnök nyomatékosította, hogy az oltás Romániában ingyenes és önkéntes.

Az oltási kampány az EU országaihoz hasonlóan Romániában is vasárnap, december 27-én veszi kezdetét, abban a tíz kórházban, amely a koronavírus elleni harc legelső sorában van. Ezek a brassói járványkórház, a bukaresti Matei Balş járványtani intézet, a bukaresti Victor Babeş járványkórház, továbbá a kolozsvári, a konstancai, a craiovai, a iaşi-i járványkórház, a nagybányai tüdőkórház, a suceavai megyei sürgősségi kórház, valamint a temesvári járványkórház.

A szállítmány hűtőkamrás tehergépkocsival érkezett a Nagylak II autópálya-határátkelőn át az országba péntek délután.

Elsőként egy egészségügyi alkalmazott kapja meg a vakcinát

A koronavírus elleni oltási stratégiának három szakasza van, amit be fognak tartani, jelentette ki Valeriu Gheorghiţă, rámutatva, hogy az első személy, aki Romániában megkapja az oltást, egészségügyi alkalmazott lesz.

„Az első szakaszban az egészségügyben és a szociális hálóban dolgozók kapják meg a vakcinát, a második szakaszban a veszélyeztetett kategóriákba tartozó és az alapvető fontosságú tevékenységet végző lakosság, a harmadik szakaszban pedig a lakosság többi része. Íme, karácsony első napján alakot ölt az a reményünk, hogy végre lesz egy biztos, hatékony és gyors módszerünk a járvány megszüntetésére” – magyarázta Gheorghiţă.

Hangsúlyozta, a stratégiát a többi országhoz hasonlóan Románia is be fogja tartani, és elmondta, már ki van jelölve a személy, aki elsőként megkapja a vakcinát.

„Készen állunk biztonságos körülmények között elindítani az oltáskampányt, hogy minden állampolgár immunizálhassa magát, ha szeretné” – mutatott rá az orvos.

Megemlítette ugyanakkor, hogy a lakosságot tájékoztató kampány már elkezdődött. Az emberek a vaccinare-covid.gov.ro internetes platformon is pontos és naprakész információkat szerezhetnek, de a kampánynak van Facebook-oldala és YouTube csatornája is. Emellett több mint egymillió szórólapot és plakátot küldtek szét az országba, hogy az információk minden állampolgárhoz eljussanak – szögezte le.

A koronavírus elleni oltási kampány koordinátora fontosnak tartotta ugyanakkor megjegyezni, hogy továbbra is szükséges betartani az egészségügyi óvintézkedéseket, mivel még mindig magas az intenzív osztályon kezeltek száma, még mindig több ezer új fertőzöttet regisztrálnak nap mint nap.

Hetente 140-150 ezer oltás fog érkezni Romániába

A becslések szerint az újabb koronavírus elleni oltás szállítmány december 28-án fog megérkezni – jelentette ki Valeriu Gheorghiţă.

„Ez csak becslés. Két nappal korábban fogjuk megtudni a pontos dátumot, azonban a program szerint ezentúl hetente kellene kapnunk új szállítmányokat. Gyakorlatilag hetente 140.000-150.000 dózis oltás fog Romániába érkezni” – mondta Gheorghiţă.

Gheorghiţă kérdésre válaszolva kifejtette, az, hogy jelenleg az emberek számottevő része nem mondta azt, hogy beoltatja magát koronavírus ellen, még nem jelenti azt, hogy elutasítják az oltást, csupán azt, hogy több információra van szükségük ennek eldöntése érdekében.

Raed Arafat, az országos katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője pedig elmagyarázta, hogy a fertőzés „ördögi körének” a megszakítása érdekében arra van szükség, hogy a lakosság 60-70%-a be legyen oltva.

Valeriu Gheorghiţă szerint „a 60-70%-os közösségi immunizálás révén a vírus terjedése nagyon lecsökken, és akkor már lehet beszélni a korlátozó intézkedések megszüntetéséről”.

Rámutatott, az oltáskampány sikere „a kommunikációtól, tájékoztatástól, átláthatóságtól függ, attól, hogy mind az oltás jótékony hatásairól, mind annak kockázatairól becsületesen beszámoljanak” az illetékesek, mivel csupán így tudják a lakosság bizalmát növelni a vakcina iránt, amely a legbiztonságosabb és legrövidebb út a járvány felszámolására.

Az oltásnak jelenleg nagyon kevés ellenjavallata van

Valeriu Gheorghiţă úgy nyilatkozott, hogy jelen pillanatban az oltásnak nagyon kevés ellenjavallata van.

„Minden tétovázás, minden kérdés, minden vonakodás abszolút jogos, a lényeg az, hogy képesek legyünk mindenkinek megadni a szükséges válaszokat. Bíznunk kell az egészségügyi személyzetben, beszélnünk kell a családorvosokkal, beszélnünk kell azokkal az orvosokkal, akik ismerik a kórtörténetünket, hogy az oltási javaslat a leghelyesebb döntés alapján szülessen meg” – mondta Gheorghiţă.

A szakember hozzátette: az oltásnak jelenleg nagyon kevés ellenjavallata van. A beoltás előtt megvizsgálják az illető kórtörténetét, ebben a háziorvosok működnek közre. Külön kivizsgálásra nincs szükség a vakcina beadása előtt, az oltási központnál ugyanis helyben szűrik ki azokat, akiknek lázuk van, vagy pillanatnyi egészségügyi állapotuk miatt az oltás ellenjavallt.

A vakcina mellékhatásairól az orvos úgy nyilatkozott: azok az eddigi tapasztalatok alapján enyhék vagy közepes erősségűek. A leggyakrabban a szúrás helyén érzett kellemetlenség, fájdalom, duzzadás, egyes esetekben bőrpír léphet fel. Jelentkezhetnek általános mellékhatások is, mint például láz, fejfájás, izom- vagy ízületi fájdalom. Néhány esetben súlyos mellékhatás fordult elő olyan embereknél, akiknek kórtörténetében valamilyen súlyos allergia, anafilaxiás sokk szerepel. „Ismerjük ebben a pillanatban ennek az oltásnak a biztonsági profilját” – tette hozzá a COVID-19 elleni oltási kampány országos bizottságának vezetője.

Arafat: történelmi pillanatnak vagyunk tanúi

„Történelmi pillanatnak” nevezte Raed Arafat, az országos katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője az első 10.000 dózis koronavírus elleni vakcina megérkezését Romániába.

‘Történelmi pillanatnak vagyunk tanúi, amely azt bizonyítja, hogy a világ megoldást talált, és elkezdjük azt gyakorlatba ültetni. Láthatjuk, hogy az Európai Unióban nem csalatkoznak állampolgárai. Amint most Romániába is megérkezett ez a tehergépkocsi az első dózis oltásokkal, úgy érkezik meg az Unió minden egyes államába ez az első szállítmány. Óriási erőfeszítésbe került, amelyben minden tagállam – beleértve Romániát is – részt vett” – jelentette ki pénteken Arafat.

Felhívta azonban a figyelmet, hogy a probléma nincs megoldva, a COVID elleni egészségügyi óvintézkedések betartása továbbra is kötelező.

„Ez csak a kezdet, és el kell telnie bizonyos időnek, hogy a hatása érezhető legyen” – hangsúlyozta az országos katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője.

Mostantól kezdve két fronton zajlik a SARS-CoV-2 elleni küzdelem: a járvány terjedését megakadályozni hivatott egészségügyi intézkedések és a megelőzés frontján, tette hozzá Arafat.

Nem vezetnek be újabb korlátozásokat az új vírustörzs miatt

A hatóságoknak nem áll szándékában újabb egészségügyi korlátozásokat bevezetni, azonban a lakosságnak be kell tartania a jelenleg érvényben levő óvintézkedéseket, mivel ezek meggátolják az új vírustörzs terjedését is, jelentette ki Raed Arafat.

„Nincs szó újabb korlátozások bevezetéséről, azonban remélem, hogy az emberek szilveszterkor be fogják tartani a jelenleg érvényben lévőket. Az új vírustörzs több országban megjelent, és nem hiszem, hogy elkerülhetjük, hogy nálunk is megjelenjen, de a fontos az, hogy betartsuk a jelenleg érvényben levő óvintézkedéseket, mivel ezek az új vírustörzs terjedését is meggátolják” – jelentette ki Raed Arafat.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük