Felhívás!

Megduplázódott tavaly a népességfogyás az előző évhez képest

Megduplázódott tavaly a népességfogyás az előző évhez képest Románia

Megduplázódott tavaly a természetes népességfogyás Romániában az előző évhez képest: míg 2019-ben az elhalálozások száma 57 ezerrel haladta meg a születésekét, 2020-ban a koronavírus-járvány közepette 118 587-tel kevesebb gyermek született, mint ahány ember meghalt az országban – jelentette szerdán a statisztikai hivatal.

A legrosszabb időszak az év utolsó három hónapja volt, amikor az 52 ezret meghaladó negatív szaporulat csaknem akkora népességfogyást eredményezett, mint amekkorát a 2019-es év egészében regisztráltak. Ennek legfőbb oka az elhalálozások számának megugrása: idén decemberben már csaknem kétszer annyian (36 ezren) haltak meg, mint az előző év decemberében.

Tavaly decemberben több mint 400-zal több (csaknem 16 ezer) gyermek született ugyan mint 2019 utolsó hónapjában, de a statisztikai intézet jelentését ismertető Hotnews.ro hírportál rámutatott: a 2020-as év folyamán az élve születések száma 40 ezerrel elmaradt az előző évihez képest.

A közlemény a világjárványnak tulajdonítja, hogy tavaly februártól kezdődően hónapról hónapra nőtt a természetes népességfogyás az előző év azonos hónapjához képest, márciustól kezdődően pedig a házasságkötések száma is rendre elmaradt az előző évihez viszonyítva.

Románia természetes népszaporulata csaknem három évtizede, 1992-ben került negatív tartományba, azóta egyre súlyosbodik a népességfogyás. Az állandó lakosság 2014-ben húszmillió alá csökkent, pedig a rendszerváltozáskor még több mint 22 millió volt.

A demográfiai adatokat az egészségügyi válság mellett az is kedvezőtlenül befolyásolja, hogy több mint négymillió román állampolgár él külföldön, akiknek zöme az aktív lakossághoz tartozik, vagyis közöttük sokan vannak olyanok, akik a gyermekvállalás szempontjából fontos 25-45 év közötti korosztályhoz tartoznak.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások