Felhívás!

Megállapodtak a kormánykoalíció pártjai a közös kormányzás folytatásáról

Megállapodtak a kormánykoalíció pártjai a közös kormányzás folytatásáról Románia

A kormánypártok vezetői a koalíciós megállapodást kiegészítő dokumentumot írtak alá, amely az egymás közötti bizalmat hivatott erősíteni, illetve elősegíti majd a kormány jobb működését – nyilatkozta a keddi koalíciós ülést követően a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

Ludovic Orban rámutatott, a kormánykoalíciót alkotó alakulatok tudatában vannak felelősségüknek a jó kormányzás biztosítását, a parlament előtt felvállalt kormányprogram gyakorlatba ültetését illetően.

“Azok, akik arra fogadtak, hogy nem fogunk megállapodni, hiú ábrándokat kergettek. Olyan koalíció a miénk, amelynek tagjai együttműködnek egymással, kölcsönös tiszteletre, bizalomra, szolidaritásra alapuló párbeszédet folytatnak, és az foglalkoztat bennünket elsősorban, hogy a román állampolgárok életét jelentős mértékben javító kormányzást folytassunk” – fogalmazott.

Barna: kényes helyzeten van túl a koalíció

“Kényes helyzeten” van túl a Nemzeti Liberális Pártból (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység Szolidaritás Pártja alkotta USR-PLUS Szövetségből, valamint az RMDSZ-ből álló koalíció – állapította meg Dan Barna, az USR-PLUS társelnöke a kormánypártok vezetőinek keddi egyeztetését követően.

“E korántsem egyszerű két nap és kényes pillanatoktól sem mentes tárgyalások után sikerült kiegészítenünk a koalíció alapját képező megállapodást. Bízunk benne, hogy azzal, amiről ma felelősséggel, közösen megállapodtunk, képesek leszünk folytatni a küzdelmet a COVID 19-cel, kivezetjük Romániát a járványból, és elindulunk a társadalom megtisztulásának és fejlődésének abba az irányába, amelyre az állampolgárok várnak, amelyre Romániának olyannyira szüksége van, és amelyet ez a koalíció célul tűzött ki” – mondta Dan Barna az ülés végén.

Hozzátette: a koalíció vezetői megállapodtak a kormány és a koalíció néhány működési elvében.

“Ezekhez valamennyien tartjuk magunkat éppen azért, hogy a román állampolgárok lássák, ennek a koalíciónak és ennek a kormánynak van erőforrása, energiája és kompetenciája tovább vezetni Romániát és kilábalni a világjárványból” – fogalmazott.

Barna ugyanakkor oltásra buzdított mindenkit.

“Az üzenet nagyon világos – a járvány és az oltási kampány továbbra is a kormány legfontosabb prioritása. Oltassák be magukat, győzzék meg családjaikat, barátaikat, rokonaikat, hogy ugyanezt tegyék, csak így tudunk minél előbb kilábalni ebből a nehéz helyzetből” – nyomatékosította az USR PLUS társelnöke.

Tudorache: az USR-PLUS szerda reggel nevesíti jelöltjét az egészségügyi tárca élére

A Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja alkotta USR-PLUS Szövetség szerda reggel nevesíti jelöltjét az egészségügyi tárca élére – jelentette be Dragoş Tudorache, a PLUS ügyvezető elnöke a kormánypártok vezetőinek keddi egyeztetését követően.

Rámutatott, úgy kezdték el a koalíciós ülést, hogy bíztak benne, megtalálják a szükséges megoldásokat a koalíció megfelelő működésének biztosításához, és ez így is történt.

“A ma esti megállapodás eredményeként holnap (szerda – szerk. megj.) reggel nevesítjük jelöltünket az egészségügyi tárca élére” – tette hozzá Dragoş Tudorache a parlamentben.

Kelemen: sikerült konszenzusra jutnunk a kormányzás folytatásáról

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke úgy nyilatkozott a koalíciós pártok vezetőinek kedd esti megbeszélése után, hogy a koalícióban konszenzus született a kormányzás folytatásáról. Kelemen szerint a koalíción belüli harmónia megteremtése “türelmet, kiegyensúlyozottságot és empátiát igényel”.

“Amint azt múlt héten is elmondtam, erre a koalícióra nincs alternatíva, és örülök, hogy sikerült konszenzusra jutnunk a kormányzás folytatásáról. Ebben a kiegészítő dokumentumban, amint azt önök is látni fogják, nincsenek rendkívüli, extravagáns dolgok. Olyan dolgok vannak benne, amelyek biztosítják a koalíció koherens működését, a koherens döntések meghozatalát a kormányban és a parlamentben egyaránt, és a kormányprogram néhány hangsúlyos pontját, anélkül, hogy bármit is hozzátennénk a kormányprogramunkhoz” – nyilatkozta az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor fontos célkitűzésnek nevezte, hogy a kormány olyan döntéseket hozzon, amelyek helyreállítják és megerősítik az emberek bizalmát a koalícióban, és hogy sikerüljön megvalósítani a kormányprogramban foglaltakat.

Kifejtette, a koalíción belüli harmónia megteremtése türelmet, kiegyensúlyozottságot és empátiát igényel.

“Ez nem könnyű, és nem is állíthatjuk, hogy mindig csodálatosan jól megy, de ami a fontos, hogy a koalíció minden pártja tisztában van azzal: ha együtt vettük át a kormányzást, akkor a mi felelősségünk a haladás, a megoldások keresése az állampolgárok, közösségek érdekében. Ezt tartottuk szem előtt, amikor aláírtuk a koalíciós megállapodást kiegészítő dokumentumot, és szeretnék hinni abban, hogy ez az egyetlen megállapodás, amelyet aláírtunk, más megállapodások aláírására nem lesz szükség” – tette hozzá a szövetségi elnök.

Cîţu: fontos lépést tettünk a hatékonyabb kormányzás irányába

A koalíció megy tovább, és az azt alkotó pártok a két napon át tartó megbeszélések eredményeként fontos lépést tettek egy sokkal hatékonyabb kormányzás irányába – jelentette ki kedd este Florin Cîţu miniszterelnök.

“Amint mondtam, a koalíció megy tovább. Ma fontos lépést tettünk a hatékonyabb kormányzás és a politikai döntések koherensebbé tétele felé” – fejtette ki Florin Cîţu a koalíciós ülést követően a parlament épületében adott nyilatkozatában.

Hozzátette, nagyon örül annak, hogy a koalíció fő célkitűzésként kezeli az oltáskampányt, mivel rendkívül fontos annak sikeressége.

“Holnaptól lesz egy új egészségügyi miniszterünk, aki élvezni fogja mind a magam, mind a kabinet többi tagjának támogatását. A továbbiakban is figyelünk arra, hogy a döntéseket konzultálással, a román állampolgárok érdekében hozzuk meg” – szögezte le a miniszterelnök.

Ezt tartalmazza a dokumentum

A kormánykoalíció a szolidaritás és a kollegialitás elvén működik, és a kormányfő csak azt követően meneszthet egy minisztert, hogy egyeztet erről annak pártjával – derül ki a PNL, az USR PLUS és az RMDSZ vezetői által kedd este aláírt, a koalíciós megállapodást kiegészítő dokumentumból.

Ebben többek között leszögezik, a főbb politikai döntésekhez a koalíciót alkotó valamennyi alakulatnak hozzájárulását kell adnia.

A koalíció, a miniszterelnök és a kormány tagjai vállalják, hogy nem tesznek a kormány és a kormánytagok tevékenységét aláásó nyilatkozatokat, a kommunikációnak tiszteletben kell tartania a kölcsönös támogatás és szolidaritás elvét – nyomatékosítják.

A dokumentum rámutat, a miniszterelnöknek alkotmányos joga meneszteni egy minisztert, mielőtt azonban elküldi az államfőnek az erre vonatkozó igénylést, tájékoztatnia kell szándékáról azt az alakulatot, amely a tárcavezetőt a tisztségbe jelölte. A miniszter menesztését a miniszterelnök által végzett objektív kiértékelésnek és koalíciós megbeszélésnek kell megelőznie.

A koalíciós pártok abban is megállapodtak, hogy időszakosan kiértékelik a miniszterek munkáját a kormányprogramba foglalt célkitűzések, illetve azt ezt követően hozott döntések alapján. Emellett a kormány teljesítményét is értékelik a koalíción belül.

A dokumentum szerint a koalíciós üléseket hétfőnként tartják, a képviselőházban és a szenátusban felváltva. A koalíciós pártok rotációs rendszerben látják el a titkári teendőket, egy-egy hónapig. A megvitatásra javasolt témákat előzetesen be kell nyújtani a titkárhoz, és a pártvezetőknek jóvá kell hagyniuk ezeket az ülés elején.

A koalíciós ülésekre meg lehet hívni a parlamenti frakciók képviselőit és a minisztereket, illetve a nemzeti kisebbségek parlamenti csoportjának képviselőjét is.

A kormányülések prioritásairól a kormányfő dönt a miniszterelnök-helyettesekkel közösen – írja még elő a dokumentum.

Az irat arról is rendelkezik, hogy “a kormánykoalíció a kormányprogram és a kollegiális döntések alapján működik”, ugyanakkor “a parlament napirendjével és a parlamenti szavazással kapcsolatos döntések a kormányprogram prioritásait követik”.

Ha a koalícióban nincs konszenzus bizonyos törvénytervezetekkel vagy a kormányprogramban nem szereplő témákkal kapcsolatban, a pártok parlamenti frakciói a koalíción kívül is felléphetnek ezek érdekében, amennyiben erről előzetesen értesítették a partnereket, és ezek megtagadták a szóban forgó kezdeményezések támogatását – állapodtak meg a koalíció vezetői.

A COVID-19 elleni oltási kampány kiemelt fontosságú a koalíció számára – áll a dokumentumban.

“A kormány hetente fog adatokat közzétenni az oltásról, a felhasznált dózisszámról, az oltóközpontokban rendelkezésre álló helyekről, a kormány által meghatározott kategóriák átoltottságáról. Az átláthatóság lesz a szabály, nem a kivétel. A koalíció valamennyi miniszterének intézkedéseket kell hoznia a közérdekű adatokhoz való hozzáférés növelése, a költségvetés végrehajtásának, a szerződések és a közbeszerzések (ha vannak) átláthatóságának biztosítása érdekében” – fogalmaznak.

A dokumentum szerint folytatódik az egészségügyi rendszer reformja, a kórházmenedzsment reformja; év végéig megvalósítják a speciális nyugdíjak reformját a hozzájárulás elve alapján; év végéig elfogadják az igazságügyi törvények módosítását a Románia által ratifikált nemzetközi szerződések elveivel, valamint az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében, illetve a GRECO és a Velencei Bizottság által megfogalmazott ajánlásokkal összhangban – olvasható a kiegészítő dokumentumban.

A koalíció vezetői azt is vállalták, hogy közös mandátum alapján működőképessé teszik a választási törvényt érintő módosításokkal foglalkozó bizottságot.

A koalíció állandó munkacsoportot hoz létre az állam működésének ésszerűsítése érdekében – áll még a dokumentumban.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.