Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

FRISSÍTVE: Matematikából képességvizsgáznak szerdán a nyolcadik osztályt végzett diákok

FRISSÍTVE: Matematikából képességvizsgáznak szerdán a nyolcadik osztályt végzett diákok Románia

Matematikából mérik fel szerdán a nyolcadik osztályt végzett tanulók tudását.

Hirdetés
Hirdetés

Az oktatási minisztérium által megszabott ütemterv szerint csütörtökön anyanyelvből adhatnak számot tudásukról a kisebbségi diákok a képességfelmérő keretében, amely hétfőn kezdődött a román nyelv és irodalom vizsgával.

Az eredményeket június 22-én, kedden teszik közzé a vizsgaközpontokban, az óvásokat aznap délután 4 órától 7 óráig, illetve 23-án 8-tól 12 óráig lehet benyújtani.

A végleges eredményeket június 27-én, szombaton ismertetik.

Idén a koronavírus-járvány miatt rendhagyó körülmények között zajlanak az országos vizsgák, az oktatási és az egészségügyi minisztérium közös rendeletben szabta meg, milyen szabályokat kell betartani a vizsgaközpontokban.

A tanügy-minisztérium indított egy ingyenes telefonvonalat – 0800801100 – is, amelyen jelenteni lehet bármilyen, a vizsgával kapcsolatban észlelt rendellenességet. A szám június 15-e és 18-a között lesz hívható 8-tól 16 óráig, valamint június 19-én 8 és 14 óra között.

A képességfelmérőn szerzett jegyek átlaga 80 százalékos arányban számít bele a felvételijegybe, a fennmaradó 20 százalékot az 5-8. osztály tanulmányi átlaga adja.

Három tanulónak haladta meg a 37,3 Celsius-fokot a testhőmérséklete

Három vizsgajelöltnek volt 37,3 Celsius-foknál magasabb testhőmérséklete a nyolcadik osztályosok országos képességfelmérőjének szerdai matematika vizsgája előtti szűrésen, tájékoztat az oktatási minisztérium.

A tárca szerint a három diák Szilágy, Temes és Vaslui megyei.

A képességvizsga első, hétfői vizsgáján egyetlen tanulónak volt 37,3 Celsius-foknál magasabb testhőmérséklete. A diák Konstanca megyei.

Az oktatási miniszter rendelete értelmében azok a diákok, akikről a vizsgák előtt zajló járványtani szűrésen kiderül, hogy testhőmérsékletük meghaladja a 37,3 Celsius-fokot, illetve akik jelenleg betegek, karanténban, vagy lakhelyi elkülönítésben vannak a koronavírus miatt, a soron kívüli felmérőn vizsgázhatnak, amely június 29-én kezdődik.

93,1%-os részvételt regisztráltak

93,1%-os részvételt regisztráltak a képességvizsga matematika próbáján – tájékoztat az oktatási minisztérium szerdai közleménye.

A matematika vizsgán országos szinten 172.500 tanuló jelent meg.

Három tanuló testhőmérséklete meghaladta a 37,3 Celsius-fokot, ők június 30-án jelentkezhetnek ismét vizsgázni. Egy Hunyad megyei diáklányt pedig kórházba szállított kivizsgálásra a SMURD mentőcsapata, mert erős hastáji fájdalomra panaszkodott. Ő szintén június 30-án vizsgázhat.

Négy tanulót csalási kísérlet miatt kizártak.

A szaktárca összesítése szerint 167 tanuló otthoni elkülönítésben volt, 20 tanuló karanténban tartózkodott, vagy kórházban kezelték.

FRISSÍTÉS: A tételek megoldása

Az Edupedu.ro felkérésére Sorin Borodi matematika tanár megoldotta a matematika képességvizsga tételeit:

 

(Agerpres/Edupedu.ro)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük